Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Κονιόρδου στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για φέτος

Η Κονιόρδου στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για φέτος

Όπως είθισται να γίνεται κατά την πρώτη συνεδρίαση κάθε νέου έτους, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκανε χτες Τρίτη, μέσω της προέδρου του, έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Όπως είθισται να γίνεται κατά την πρώτη συνεδρίαση κάθε νέου έτους, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκανε χτες Τρίτη, μέσω της προέδρου του, έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Έτσι, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρο του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, το 2017 τα θέματα σε αριθμό ήταν περίπου όσα και πρόπερσι, με τα περισσότερα να αφορούν παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ αρκετά ήταν αυτά που σχετίζονταν με μελέτες συντήρησης και ανάδειξης μνημείων, αρχαιολογικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων, αλλά και με περιπτώσεις αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ή απευθείας εξαγοράς.

Συγκεκριμένα, 1.091 ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το ΚΑΣ το 2017, από τα οποία τα 212 αφορούσαν παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Μάλιστα, όπως πληροφόρησε η κ. Βλαζάκη επίκειται ρύθμιση η οποία θα περιορίζει τον αριθμό των σχετικών αιτημάτων που θα έρχονται στο ΚΑΣ, ώστε «το Συμβούλιο να έχει περισσότερο χρόνο για σοβαρότερα θέματα». Ως προς τα υπόλοιπα θέματα, τα 130 αφορούσαν άδειες κινηματογράφησης και φωτογράφισης και τα 121 μελέτες για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, οι οποίες σχετίζονται με έργα ΕΣΠΑ, προγραμματικές συμβάσεις και άλλες περιπτώσεις.

Τα 72 θέματα είχαν να κάνουν με δημόσια έργα, τα 59 με έρευνες πεδίου και συστηματικές ανασκαφές, τα 55 με συγκρότηση επιτροπών για τον καθορισμό χρηματικής αξίας κατασχεθέντων, τα 50 με διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα 46 με άδειες χρήσεων απεικονίσεων αρχαιολογικού περιεχομένου σε ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα 45 με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ή απευθείας εξαγορές. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής – σταθερής τηλεφωνίας κοντά σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χορήγηση αμοιβών, άδειες μελέτης, ψηφιοποίησης, μακροχρόνιους δανεισμούς αρχαίων, δωρεές κ.α.

«Πήγαμε ομαλά, όπως και το 2016, με αντίστοιχα θέματα, τα οποία προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς. Δίνεται αρκετός χρόνος σε κάθε περίπτωση, ξεκινάμε νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν για να μην φτάνουμε σε μεταμεσονύκτιες ώρες, παρότι υπήρξαν και θα υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά να μην είναι τόσο συχνές. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με όλους, μας απασχόλησαν θέματα δύσκολα και όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Βλαζάκη, συμπληρώνοντας αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το κύρος του ΚΑΣ αντλείται από τη διαφάνεια των συνεδριάσεων και την πιστή και σταθερή στάση απέναντι στην τήρηση του αρχαιολογικού νόμου».

Από τη μεριά της, η κ. Κονιόρδου, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του ΚΑΣ για το σημαντικό έργο που επιτελούν, έκανε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες εύλογες χρονικές προθεσμίες σχετικά με τα αιτήματα παραχωρήσεων (π.χ. στο Ηρώδειο), ώστε και το έργο του ΚΑΣ να διευκολύνεται και οι ενδιαφερόμενοι να προγραμματίζουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024