Στο Μιλάνο, που φημίζεται ως μια από τις πρωτεύουσες της μόδας, οι Ιταλοί ντύνουν τα κατοικίδιά τους με ρούχα που ράβονται κατά παραγγελία και είναι ασορτί με τη γκαρνταρόμπα τους.

Η ιδέα ανήκει στην Τζιοβάνα Τεμελίνι, μια 57χρονη εργαζόμενη επί 25 χρόνια στη μόδα.

«Όλα γεννήθηκαν από την αγάπη» υπογραμμίζει αυτή η Ιταλίδα που αφιερώνει αρκετό χρόνο βοηθώντας τις οργανώσεις προστασίας των ζώων.

Ένα βράδυ του περασμένου Φεβρουάριου, μέσα στο ατελιέ της, η κόρη της είπε: «Κάνεις τόσα πραγματάκια για όλους τους σκύλους… Αλλά όταν βρέχει, ο δικός μου έχει τα αυτιά του καταμουσκεμένα».

Το επόμενο βράδυ, μια από τις συνεργάτριές της εμφανίζεται με μια μικρή ζακέτα που είχε δυο μικρές κουκούλες για τα αυτιά, ασορτί με τη ζακέτα της κόρης της. Από εκεί προέκυψε η ιδέα ενός ατελιέ ραπτικής που θα δέχεται παραγγελίες για σκύλους. Το Temellini Dog A Porter σχεδιάζει και ετοιμάζει ρούχα ασορτί με αυτά που η Τζιοβάνα σχεδιάζει για γυναίκες.

Το σύνθημα για όλες τις κολεξιόν είναι «κομψότητα», με υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας, υπογραμμίζει η Τζιοβάνα που έχει εργαστεί για μεγάλα ονόματα της μόδας όπως Bottega Veneta, Ermanno Scervino και Armani.

«Είναι πολύ προσεκτική και σέβομαι απόλυτα όλες τις απαιτήσεις του σκύλου, οι οποίες είναι να μπορεί να κινείται, να τρέχει, να λερώνεται, να είναι κοινωνικός. Αρνούμαι να κάνω πράγματα που τον περιορίζουν ή τον γελοιοποιούν, καθώς αυτός αντιλαμβάνεται τα πάντα», εξηγεί η σχεδιάστρια που έχει δύο αφγανικά λαγωνικά.

Απορρίπτοντας επίσης την ιδέα της δημιουργίας ελαστικών ρούχων για να διευκολύνει τη δουλειά της, η Τεμελίνι μελέτησε τη μορφολογία όλων των σκύλων και σχεδίασε πέντε κατηγορίες ρούχων (για ντόμπερμαν, λαγωνικά, μπασέ) με έξι και επτά διαφορετικά μεγέθη η καθεμιά.

Κατά τη διάρκεια της παραγγελίας, η σχεδιάστρια μετρά το μέγεθος του λαιμού του σκύλου, του θώρακά του και του μήκους μεταξύ του λαιμού και της ουράς. Ακολουθώντας τον πίνακα μεγεθών, ελέγχει πού διαφέρει το ζώο και ανάλογα φαρδαίνει, στενεύει, ράβει το ένδυμα κατά παραγγελία. Φυσικά, πάνω στον πάγκο της δεσπόζει μια κούκλα ομοίωμα σκύλου για τα πατρόν.

Στόχος της Τεμελίνι είναι να προσφέρει μια συλλογή που θα ταιριάζει σε όλους τους τετράποδους φίλους συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αναπηρία.

Όσο για τις τιμές, ένα κασμιρένιο t-shirt στοιχίζει 142 ευρώ, μια μπλούζα τύπου βομβαρδιστικού από μαλλί μερινός 212 ευρώ, ένα παλτό με μικρές ψεύτικες τσέπες 252 ευρώ.

in.gr