Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
4 Ιανουαρίου: Η ημέρα που γεννήθηκε ο Λουδοβίκος Μπράιγ

4 Ιανουαρίου: Η ημέρα που γεννήθηκε ο Λουδοβίκος Μπράιγ

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille.

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου, 1809. Από ένα ατύχημα, τυφλώθηκε μικρός και στα δυο μάτια, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Ο Μπράιγ παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις 15 χρονών.

Κώδικας Braille

Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς».

Tο σύστημα Mπράιγ λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες.

Για τους τυφλούς μαθητές, το Braille είναι το κλειδί για την παιδεία και τη μελλοντική τους απασχόληση. Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα, ο οποίος εκδίδει εκπαιδευτικά βιβλία στη γραφή Braille για τυφλούς μαθητές και τα διανέμει δωρεάν σε όλη τη χώρα, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο, τη γνώση.

«Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη», Louis Braille

health.in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024