«Ο Στιβ Μπάνον έχασε το μυαλό του αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος εκτοξεύοντας τα πυρά του στον πρώην σύμβουλο, Στιβ Μπάνον. Νωρίτερα ο Μπάνον κατηγόρησε για «προδοσία» τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ καθώς «συναντήθηκε με ρωσίδα δικηγόρο που θα του παρέδιδε επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον πληροφορίες πριν από τις αμερικανικές εκλογές».

Ο Τραμπ απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην συμβούλου, που θα φιλοξενηθούν σε βιβλίο του δημοσιογράφου Μάικλ Γουόλφ το οποίο θα αφορά και στην υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης.

«Ο Στιβ Μπάνον δεν έχει καμία σχέση με εμένα ή με την προεδρία μου. Όταν απολύθηκε, δεν έχασε μόνο τη δουλειά αλλά και το μυαλό του» τόνισε ο Τραμπ σε δήλωσή του την Τετάρτη.

«Ο Στιβ εργαζόταν για μένα αφότου είχα κερδίσει την υποψηφιότητα νικώντας 17 υποψηφίους. Τώρα που είναι μόνος του, μαθαίνει ότι η νίκη δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος αναφέροντας ότι ο Μπάνον δεν συνέβαλε ιδιαίτερα στην «ιστορική νίκη» του το 2016.

Τον Αύγουστο του 2017, πάντως, ο Τραμπ με σχόλιό του στο Twitter ευχαρίστησε τον Μπάνον για τη «συμμετοχή του ενάντια στην ανέντιμη Χίλαρι Κλίντον».

Διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ διετέλεσε ο Μπάνον τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από την νίκη του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις εκλογές, ενώ για πάνω από μισό χρόνο υπηρέτησε στον Λευκό Οίκος ως επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού.

Αναμένεται, πάντως, με αγωνία η απάντηση του Μπάνον, ενός από τους πιο στενούς και ισχυρούς σε επιροή συμβούλους του αμερικανού προέδρου, στις εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ.

Μετά την απόλυσή του, ο Μπάνον είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποκτούσε μεγαλύτερη δύναμη εκτός Λευκού Οίκου.

Ορισμένοι αναγνωρίζουν στον πρώην σύμβουλο του Τραμπ σημάδια που μαρτυρούν την απόκτηση μεγαλύτερης επιρροής.

Βρίσκεται στο τιμόνι δεξιού δικτύου ενημέρωσης και εργάζεται πάνω στην προώθηση πολιτικών που ανήκουν στον συντηρητικό χώρο.

Ωστόσο δεν μοιάζει απίθανο το σενάριο ο Μπάνον να βγει χαμένος μετά την κυκλοφορία του περιβόητου βιβλίου «Fire and Fury: Inside the Trump White House».

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται κυρίως για τη συνάντηση μεταξύ του μεγαλύτερου γιου του Τραμπ, τον οποίο συνόδευε ο κουνιάδος του Τζάρεντ Κούσνερ και ο Πολ Μάναφορτ, τότε διευθυντής της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, με τη Ναταλία Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με το περιβάλλον του αμερικανού προέδρου, αυτή η συνάντηση δεν διήρκησε παρά «λίγα λεπτά» και η δικηγόρος, που φέρεται να διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο, δεν έδωσε «καμία πληροφορία που να αξίζει» και να ενοχοποιεί την υποψήφια των Δημοκρατικών.

«Τα τρία σημαντικότερα πρόσωπα της εκστρατείας σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να συναντηθούν με μια ξένη κυβέρνηση στον ουρανοξύστη Τραμπ, στην αίθουσα συσκέψεων του 25ου ορόφου, χωρίς την παρουσία δικηγόρων. Δεν είχαν δικηγόρους» λέει ο Μπάνον στον Μάικλ Γουόλφ, τον συγγραφέα του βιβλίου «Fire and Fury: Inside the Trump White House», αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr