Περαιτέρω ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας ότι θα είναι ισχυρός ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την ανακοίνωση στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης, αναφέρει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων ανεπτυγμένων οικονομιών λόγω της προσδοκίας ότι θα παρουσιάσει αύξηση ο πληθωρισμός και της εκτίμησης για λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική από κύριες Κεντρικές Τράπεζες.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε υψηλό (60,6, Νοέμβριος: 60,1) από καταγραφής των στοιχείων (1997). Στη Μ. Βρετανία ο δείκτης μεταποίησης PMI παρουσίασε το Δεκέμβριο υποχώρηση μεγαλύτερη (56,3) του αναμενόμενου (57,9, Νοέμβριος: 58,2), παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του μέσου όρου 12 μηνών (55,9).

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση ο δείκτης μεταποίησης Markit PMI στις ΗΠΑ ανήλθε το Δεκέμβριο σε υψηλό (55,1 εκτίμηση: 55, Νοέμβριος: 53,9) από το Μάρτιο του 2015. Μέλος της ΕΚΤ (Coeure) ανέφερε ότι είναι πιθανό να μην επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων πέραν του Σεπτεμβρίου. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Αυστρίας (Nowotny) εκτίμησε ότι σε περίπτωση που διατηρηθεί ισχυρή η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ ενδεχομένως θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων το τρέχον έτος.

Περιορισμένο σήμερα το οικονομικό ημερολόγιο. Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται ο δείκτης μεταποίησης ISM Δεκεμβρίου και τα πρακτικά της πρόσφατης συσκέψεως της Fed.

in.gr