Καθώς πλησιάζουμε στην πλατεία της Βαστίλλης από τις όχθες του Σηκουάνα, διακρίνουμε από απόσταση δύο ουρές. Παρά το διαπεραστικό κρύο του παρισινού Δεκέμβρη, δεκάδες άνθρωποι περιμένουν καρτερικά από τη μία πλευρά, στη λεωφόρο Μπομαρσέ, στον κινηματογράφο «MK2», προκειμένου να παρακολουθήσουν το νέο επεισόδιο του «Πολέμου των Αστρων».

Στην άλλη πλευρά της πλατείας, ένα νεότερο σε ηλικία, αλλά λιγότερο εκκεντρικό, κοινό περιμένει τη σειρά του για να περάσει τον έλεγχο ασφαλείας της Οπερας και να εισέλθει στο πανέμορφο κτίριο, ώστε να παρακολουθήσει την παράσταση «La Bohème».

Όπως επισημαίνει το Βήμα δεν υπάρχει συσχέτιση, – εκτός από τη λαϊκή επιτυχία -, ανάμεσα στις σκοτεινές αίθουσες, όπου πρόκειται να προβληθεί η όγδοη ταινία του έπους του «Star Wars», και στην όπερα του Πουτσίνι, που έκανε πρεμιέρα το 1896 στο Τορίνο και η οποία αναπαριστά την παρισινή ζωή τής τότε εποχής. Και όμως, υπάρχει συσχέτιση. Ολοι στα cafés της πλατείας μιλούν μόνο για αυτό: Αντί να προσφέρει, όπως πολλές Οπερες κατά τη διάρκεια των εορτών, ένα κλασικό ρεπερτόριο με μπαλέτα όπως ο «Καρυοθραύστης» ή «Η Ωραία Κοιμωμένη, η διεύθυνση της Οπερας του Παρισιού αποφάσισε να περιλάβει στο πρόγραμμά της τη «Bohème» σε σκηνοθεσία του Κλάους Γκαθ.

Αντί, όμως, να διαδραματιστεί στο Παρίσι, όπως το επιτάσσει η πλοκή αυτού του αριστουργήματος, η τοιχογραφία των τεσσάρων «μποέμ» φίλων διαδραματίζεται… στο Διάστημα! Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο! Η έλλειψη της βαρύτητας δεν έχει κανένα παράτονο αποτέλεσμα. Βλέπουμε, λοιπόν, τον Ροντόλφο, τον Μαρτσέλο, τον Σονάρ και τον Κολίν, στην πρώτη σκηνή, σε ένα διαστημόπλοιο, σε κατάσταση κινδύνου, στη μεθυστική βουή των αστεριών. Αυτοί οι τέσσερις νεαροί και αδέκαροι καλλιτέχνες (ζωγράφος, μουσικός, ποιητής, φιλόσοφος) ζουν το 2017 και είναι ηλικιωμένοι, αλλά στη συνέχεια αναπολούν τις ωραίες αναμνήσεις τους… στο Παρίσι. Ελλειψη ζωής, οξυγόνου, ελπίδας: όλα θα έχουν ένα τέλος, το οποίο θα συνίσταται στο να ξαναζήσουν, στα πρόθυρα του θανάτου, την παρελθούσα ιστορία των νεανικών τους χρόνων και ιδιαίτερα την ερωτική συνάντηση μεταξύ της Μιμής (Νικόλ Καρ) και του Ροντόλφο (Μπενζαμάν Μπαρνχαΐμ).

in.gr