Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «συνεχάρη» την Παρασκευή τον Τζορτζ Γουεά για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Λιβερία, έπειτα από «επιτυχημένη εκλογική διαδικασία, η οποία διεξήχθη σε ειρηνικό πλαίσιο».

Η διεξαγωγή και η ολοκλήρωση «ειρηνικών, διαφανών, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών επιβεβαιώνει την αποφασιστική πορεία της Λιβερίας προς τη διαρκή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Λιβερία είναι «σημαντικές» και θα απαιτήσουν «ενότητα» ανάμεσα στον «εκλεγμένο πρόεδρο και την κυβέρνησή του καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα» στη χώρα, εκτίμησε ο Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα «συνεργαστεί στενά με τον εκλεγμένο πρόεδρο και τον λαό της Λιβερίας για να εδραιωθεί η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη» στη χώρα αυτή, σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η εθνική εκλογική επιτροπή της Λιβερίας ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή τη «νίκη του Τζορτζ Γουεά στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, ανοίγοντας τον δρόμο για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα, που για χρόνια σπαρασσόταν από σειρά βάρβαρων εμφύλιων συρράξεων (1989-2003), οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr