Τους τελευταίους μήνες ένα σενάριο για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα διακινείται στους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτό, η μοναδική περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέσα στην Βουλή, είναι να προκληθεί μία κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με αφορμή κάποιο εθνικό θέμα.

Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης «σήκωσε» το θέμα με την συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ενώ κατά τα όσα αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, τα οποία διατηρούν διαύλους επικοινωνίας και με τους ΑΝΕΛ, μία εξέλιξη σε αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν βολική και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Πάνο Καμμένο. Και ως εκ τούτου, μία τέτοια κρίση θα ήταν τεχνητή.

Η μεν Αριστερά θα έβρισκε έναν τρόπο απεγκλωβισμού από την πολιτική ομηρία στην οποία έχει περιέλθει, οι δε ΑΝΕΛ θα είχαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθυνθούν με μία ταιριαστή ατζέντα στο πολιτικό τους ακροατήριο και να διεκιδικήσουν μία επανεκλογή στην Βουλή.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η ανακίνηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια αυτά. Ο κ. Καμμένος με κάθε ευκαιρία αναφέρει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία ονομασία με το συνθετικό «Μακεδονία», ενώ ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του εμφανίζονται διατεθειμένοι να λύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών, το οποίο όπως φροντίζουν να λένε, οφείλεται σε χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων και κυρίως της ΝΔ.

Το αν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία θα φανεί τις προσεχείς εβδομάδες και εφόσον η διαδικασία και η συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ προχωρήσουν.

Κατά τις εκτιμήσεις όμως πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, μία τεχντή κρίση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και εφόσον εξελιχθεί, θα έχει χαρακτηριστικά που εξυπρετεί και τους δύο.

Ως προς το αν το θέμα των Σκοπίων μπορεί να είναι καταλύτης γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα αυτήν την περίοδο. Όμως η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να καταλάβουν πολιτικές θέσεις για το προσεχές διάστημα είναι φανερή.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες και στην συμπολίτευση, οι πιθανότητες επαλήθευσης του σεναρίου της «κρίσης» θα αυξηθούν στην περίπτωση που τα άλλα σενάρια της κυβέρνησης («καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, έξοδος στις αγορές, συζήτηση για το χρέος, κλπ.) είτε ναυαγήσουν, είτε δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου.

in.gr