Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινηματογράφος-Ανασκόπηση 2017: Ενα έγκλημα, πολλά εισιτήρια

Κινηματογράφος-Ανασκόπηση 2017: Ενα έγκλημα, πολλά εισιτήρια

Τι είδαμε, τι συζητήθηκε, ποια πρόσωπα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Τα σκάνδαλα, τα λάθη, τα καλύτερα, τα χειρότερα, αλλά και οι απογοητεύσεις μιας ενδιαφέρουσας χρονιάς

Ακούγεται πραγματικά απίστευτο, όμως η εμπορικότερη ταινία της εφετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα νούμερα της εταιρείας διανομής της Odeon, είναι το αστυνομικό θρίλερ εποχής του Κένεθ Μπράνα «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές», που μέχρι στιγμής έχει κόψει 330.000 εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, δε, είναι το ότι η ταινία άνοιξε μόλις πριν από έναν ενάμιση μήνα, στις 9 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Βήμα η πέμπτη ταινία της κινηματογραφικής σειράς «Πειρατές της Καραϊβικής» κατέχει τη δεύτερη θέση της κορυφής στις πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς που φεύγει. Και δεν είναι η μόνη συνέχεια που συνάντησε επιτυχία. Στις υψηλές θέσεις βρίσκεται ο τρίτος «Απαισιότατος», αλλά και το όγδοο «Fast and furious»! Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία του κοινού χαίρεται την «ασφάλεια» των ήδη γνωστών θεμάτων που επανέρχονται ως επί το πλείστον με τον ίδιο, γνωστό τρόπο στη μεγάλη οθόνη.

Φυσικά υπάρχουν οι ευχάριστες εξαιρέσεις, αν και εκεί μιλάμε περισσότερο για ταινίες – γεγονότα, οι οποίες είτε αφορούν άμεσα το ελληνικό κοινό, όπως το «Τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, είτε όχι. Η «Δουνκέρκη», για παράδειγμα, του Κρίστοφερ Νόλαν ξεπέρασε τα 200.000 εισιτήρια έχοντας ανοίξει στις αίθουσες τέλος Αυγούστου.

Σεξουαλική κακοποίηση

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ξέσπασαν σαν καταιγίδα από το περασμένο φθινόπωρο στο αμερικανικό κινηματογραφικό τοπίο αναπόφευκτα αφήνουν πίσω τους μια δυσάρεστη γεύση για τη χρονιά που φεύγει. Το πρώτο κρούσμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλια (και κεφάλαια) του αμερικανικού κινηματογράφου της τελευταίας 25ετίας και ο άνθρωπος που με την εταιρεία Miramax στήριξε, τη δεκαετία του 1990, περισσότερο από κάθε άλλον το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά της Δυτικής Ακτής.

Σκηνοθέτες όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Κέβιν Σμιθ και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ οφείλουν στον Γουάινστιν πολλά για την καριέρα τους και ταινίες όπως οι «Pulp Fiction», «Αγγλος ασθενής», «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και «Η ζωή είναι ωραία» δρομολογήθηκαν και απέκτησαν τη φήμη που όλοι γνωρίζουμε χάρη στον εγκέφαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν. Το όνομα του Γουάινστιν ως παραγωγού ή διευθυντή παραγωγής (executive producer) αναγράφεται στους τίτλους παραπάνω από 300 ταινιών, αν και όλα αυτά ανήκουν πια στο μακρινό παρελθόν μετά τη βροχή κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση με τις οποίες ο πρώην αυτοκράτορας έχει λουστεί.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, της οποίας τα μέλη τον έχουν τιμήσει ουκ ολίγες φορές – τουλάχιστον 20 ταινίες στην παραγωγή των οποίων ο Γουάινστιν έχει αναμειχθεί έχουν προταθεί για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας και ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» το έχει κερδίσει – τον διέγραψε από μέλος της. «Η Ακαδημία δεν είναι μέρος για ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τη θέση τους, τη δύναμη ή την επιρροή τους με τρόπο που παραβιάζει τις αρχές της αξιοπρέπειας» ανάφερε η ανακοίνωσή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024