Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πλειστηριασμοί στο «μενού» Τσίπρα με τραπεζίτες

Οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας απασχολούν την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας απασχολούν την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα θέματα όπως η πορεία της οικονομίας, η πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά και οι πλειστηριασμοί και η προστασία πρώτης κατοικίας.

Επί τάπητος οι πλειστηριασμοί

Για την κυβέρνηση το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων και ειδικά τη λεγόμενη «λαϊκή κατοικία» έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα. Η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει συμφωνία κυρίων με τους τραπεζίτες ώστε να μην βγαίνουν στο σφυρί οι πρώτες κατοικίες των λαϊκών στρωμάτων.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιχειρεί, αλλά δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο, να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών που απαίτησαν εξ αρχής τους πλειστηριασμούς και μάλιστα τους ηλεκτρονικούς και των προεκλογικών της διακηρύξεων. Τα όσα γίνονται στα Ειρηνοδικεία εδώ και μήνες, οι συνεχείς κινητοποιήσεις δημιουργούν μια πολύ αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση.

Όσο για την προφορική συμφωνία κυρίων ανάμεσα σε κυβέρνηση και τραπεζίτες να μη βγαίνουν μικρής αξίας ακίνητα στον πλειστηριασμό (κάτω των 300.000), αυτή ήδη δεν τηρείται, αφού υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν λάβει κατασχετήριο για την πρώτη και μοναδική κατοικία (παραθέτουμε μια τέτοια μαρτυρία στο ρεπορτάζ που ακολουθεί).

Παρελθόν και ο νόμος Κατσέλη

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μάλιστα, που τελειώνει η ομπρέλα του νόμου Κατσέλη, δεν θα υπάρχει καμία προστασία ούτε για την κύρια κατοικία (σ.σ. για οφειλές στο Δημόσιο ούτε τώρα υπάρχει, αυτά τα χρέη υπάγονται στον νόμο Κατσέλη εφόσον συντρέχουν με δάνειο), επομένως η «συμφωνία κυρίων» θα είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Μια συμφωνία που οι τράπεζες δεν την αναγνωρίζουν, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.

Να σημειωθεί ότι έως τον Ιανουάριο πρέπει η κυβέρνηση να έχει θεσμοθετήσει τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Η βασικότερη αλλαγή αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία θα ισχύσει κατ’ αρχάς γι’ αυτούς που θα κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο το 2018.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024