Νίκος Χασαπόπουλος

Εξι εβδομάδες μένουν έως τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και ακόμα το ενδιαφέρον των κυπρίων ψηφοφόρων βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Ακόμα και οι νέοι ψηφοφόροι δεν δείχνουν τον πρέποντα ενθουσιασμό για να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Και όμως αυτός ο προεκλογικός αγώνας διαρκεί περί τους έξι μήνες.

Και ξέρετε γιατί; Επειδή, ότι και να γίνει, αυτός ο προεκλογικός αγώνας δεν διεκδικεί δάφνες ούτε έντασης, ούτε ενδιαφέροντος.

Κάποιοι λένε ότι «έχουν εκσυγχρονιστεί και οι Κύπριοι είναι πιο ψύχραιμοι τώρα». Κάποιοι άλλοι λένε ότι «αυτές οι εκλογές είναι χωρίς ενθουσιασμό και νεύρο».

Να σκεφτείτε ότι συζητήσεις για το Κυπριακό, το μεγάλο εθνικό θέμα γίνονται ελάχιστες. Πιο πολύ ακούς κατηγορίες για το ποιος ή πιο κόμμα έφερε την οικονομία της Κύπρου στο χείλος της καταστροφής, με το κούρεμα των καταθέσεων.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά τους. Δεν αναμένονται άλλες εκπλήξεις. Έχουν φανεί αρκετά τόσο τα «ατού», όσο και οι αδυναμίες όλων των υποψηφίων.

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν σταθερό προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη. Αλλά θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο; Οι δημοσκοπήσεις πάντως λένε δεύτερο γύρο.

Αλλά ποιος θα είναι ο συνυποψήφιός του; Οι μετρήσεις παρουσιάζουν ποικιλία. Οι περισσότερες δίνουν προβάδισμα στον Νικόλα Παπαδόπουλο (γιο του Τάσσου Παπαδόπουλου, πρόεδρο του ΔΗΚΟ) έναντι του εκλεκτού του (κομμουνισιτκού) ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά.

Εμφανίστηκαν, όμως, μερικές που δείχνουν τον Μαλά να έχει φτάσει τον ηγέτη του «ενδιάμεσου», ενώ σε μια παρουσιάστηκε να προηγείται. Φαίνεται, όμως, ότι, έστω και αν προηγείται ο Ν. Παπαδόπουλος, η έντονη προσπάθεια του ΑΚΕΛ αποδίδει τον τελευταίο καιρό, με τον υποψήφιό τους να κερδίζει κάποιο έδαφος.

Η πρώτη φάση των εκλογών δεν είναι η πρωτιά (την έχει εξεασφαλίσει ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης) αλλά, ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε Μαλά και Παπαδόπουλο.

in.gr