Σε επιτυχή τοποθέτηση της καρδιάς στην φυσική της θέση υποβλήθηκε νεογνό στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με το BBC. Το κοριτσάκι είχε γεννηθεί με την καρδιά εκτός του στέρνου καθώς δεν είχε θωρακικά οστά. Ομάδα ειδικών από το Νοσοκομείο Γκλενφιλντ του Λέστερ κατάφερε μετά από τρεις διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Η Βανέλοπ Χόουπ Γουίλκινς, η οποία δεν έχει θωρακικά οστά, γεννήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες με καισαρική τομή και υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις για τοποθετηθεί η καρδιά στη θέση της.

Η έκτοπη καρδιά, όπως ονομάζεται η πάθηση με τη οποία γεννήθηκε η Βανέλοπ, είναι εξαιρετικά σπάνια με μόλις λιγοστές περιπτώσεις να καταγράφονται ανά εκατομμύρια γεννήσεις και τα περισσότερα βρέφη συνήθως να γεννιούνται νεκρά.

Σύμφωνα με το βρετανικό νοσοκομείο, δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που να έχει επιζήσει βρέφος με έκτοπη καρδιά.

Όμως, οι γονείς της Ναόμι Φίντλεϊ, 31 ετών και Ντιν Γουίλκινς 43 ετών, λένε ότι «η Βανελοπ είναι μια πραγματική μαχήτρια».

Η μητέρα θυμάται πως «ήταν ένα πραγματικό σοκ όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι η καρδιά της βρισκόταν έξω από τον θώρακά της και τρομακτικό γιατί δεν γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε».

Το ζευγάρι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διακοπή της κύησης όταν οι ειδικές αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθει προγεννητικά το έμβρυο έδειξαν ότι δεν υπήρχαν χρωµοσωµικές ανωµαλίες.

«Μας συμβούλευσαν να τερματίσουμε την κύηση και μας είπαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσής της ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει εκτός από εμάς», λέει ο Ντιν Γουίλκινς.

Η Βανέλοπ που αναμενόταν να γεννηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, τελικά ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή στις 22 Νοεμβρίου ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες λοίμωξης και βλάβης της καρδιάς.

Παρόντες στον τοκετό ήταν περίπου 50 γιατροί και μαίες περιλαμβανομένων μαιευτήρων, καρδιοχειρουργών, αναισθησιολόγων και νεογνολόγων.

Εντός 50 λεπτών από τον τοκετό η Βανέλοπ υποβλήθηκε στην πρώτη από τις τρεις εγχειρήσεις για να τοποθετηθεί η καρδιά μέσα στο σώμα της.

Στην τελευταία επέμβαση χρησιμοποιήθηκε δέρμα της Βανέλοπ ώστε να καλυφθεί το κενό στον θώρακά της.

«Προτού γεννηθεί, τα πράγματα φαίνονταν πολύ δύσκολα αλλά τώρα είναι πολύ καλύτερα. Η Βανέλοπ πάει πολύ καλά και έχει αποδειχτεί πολύ ανθεκτική», σχολιζει η παιδοκαρδιολόγος Φράνσις Μπούλοκ και προσθέτει ότι «στο μέλλον μπορεί να είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε εσωτερική οστέινη προστασία για την καρδιά της -ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση ή κάποιο φυσικό υλικό που θα αναπτύσσεται μαζί με την ίδια».

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Γκλενφιλντ η Βανελοπ έχει έναν μακρύ δρόμο να διανύσει και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι’ αυτήν είναι η μόλυνση. Επόμενος στόχος των γιατρών είναι να την αποσυνδέσουν από τον αναπνευστήρα.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια επέμβαση επανατοποθέτησης της καρδιάς εντός του σώματος είχε γίνει στις ΗΠΑ το 2012. Η Οντρίνα Καρντένας, η οποία γεννήθηκε στο Τέξας, υποβλήθηκε στην χειρουργική αποκατάσταση της έκτοπης καρδιάς και έπειτα από τρίμηνη νοσηλεία πήρε εξιτήριο. Έκτοτε πρέπει να φορά πάντα ένα προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα στον θώρακά της. 

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr