Ο όμιλος Toyota κάνει ένα ακόμα βήμα προς την προσθήκη αμιγώς ηλεκτροκίνητων εκδόσεων στην γκάμα του, επεκτείνοντας την ήδη υφιστάμενη συμφωνία του με τoν προμηθευτή μπαταριών του, την Panasonic.

Η νέα συμφωνία, προβλέπει την εξέλιξη νέας γενιάς πρισματικών μπαταριών ιόντων λιθίου οι οποίες σύμφωνα με τις συστάσεις θα είναι παραλληλεπίπεδες σε αντιδιαστολή με τις τρέχουσες κυλινδρικές.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι μπαταρίες θα εφοδιάσουν τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Toyota τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το 2020.

Σημειώνεται ότι Toyota και Panasonic έχουν δημιουργήσει κοινοπραξία ήδη από το 1996 η οποία είναι και υπεύθυνη για την κατασκευή των μπαταριών νικελίου μετάλλου και λιθίου ιόντων οι οποίες εφοδιάζουν τα υβριδικά και plug-in υβριδικά μοντέλα της Toyota. Στη συγκεκριμένη κοινοπραξία η Toyota κατέχει μερίδιο 80,5%.

Παράλληλα με τις συμφωνίες του με την Panasonic, o όμιλος Toyota έχει επενδύσει επίσης στην εξέλιξη στερεών (solid state) μπαταριών οι οποίες θεωρούνται το επόμενο βήμα από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου καθώς εγγυώνται ακόμα περισσότερη ασφάλεια αλλά και μικρότερους χρόνους φόρτισης.

Σε ό,τι αφορά την Panasonic ως προμηθευτή μπαταριών για την αυτοκινητοβιομηχανία, κατέχει μερίδιο αγοράς 29% σύμφωνα με στοιχεία για το β΄εξάμηνο του 2017.

Η ίδια με φόντο την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων προσβλέπει στο διπλασιασμό των εσόδων της από την αυτοκινητοβιομηχανία σε 2,5 τρις γεν έως το 2022.

Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση, η Panasonic ήδη κατασκευάζει μπαταρίες στο “Gigafactory” της Tesla στη Νεβάδα, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Κίνα. Παράλληλα έχει ενισχύσει τη δυναμικότητα παραγωγής των εργοστασίων της στην Ιαπωνία.

auto.in.gr