Δύο κρίσιμες δοκιμασίες στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών (7-9
Δεκεμβρίου) αντιμετωπίζει ο Μάρτιν Σουλτς. Αφενός τα μέλη του SPD θα
αποφασίσουν εάν θα υποστηρίξουν το σχέδιο του αρχηγού του κόμματος να
διεξαγάγει συνομιλίες με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα
Μέρκελ και εάν θα τον εκλέξουν πάλι αρχηγό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» , ακόμα και αν κερδίσει αυτές τις δύο ψηφοφορίες, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αντιμετωπίσει και άλλες δοκιμασίες πολιτικής επιβίωσης. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη σύσταση κυβέρνησης. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, ο Σουλτς θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση των μελών του κόμματος.

Ο 61χρονος ηγέτης του SPD βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς οι συνομιλίες για μια πιθανή κυβέρνηση μεταξύ CDU/CSU της Μέρκελ, φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα, οδηγώντας τη μεταπολεμική Γερμανία σε ένα πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο.

Μετά την αποτυχία αυτών των συνομιλιών, μια επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» των τελευταίων τεσσάρων ετών μεταξύ των συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών μοιάζει με τη μόνη βιώσιμη επιλογή για μια σταθερή κυβέρνηση. Αρχικά, ο Σουλτς δήλωσε ότι το SPD δεν θα αναλάβει ξανά τον ρόλο του μικρότερου εταίρου σε έναν μεγάλο συνασπισμό και θα προτιμούσε να δει νέες γενικές εκλογές. Λίγο αργότερα, όμως, η αντίδραση μεταξύ των βουλευτών του τον ανάγκασε να κάνει πίσω.

Τη Δευτέρα, παρουσίασε έναν κατάλογο με τους όρους που θα έπρεπε να εκπληρωθούν για να μπορέσει το SPD να ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τη Μέρκελ.

Οι όροι, επί των οποίων θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο, περιλαμβάνουν τολμηρές απαιτήσεις για την κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων, αυστηρότερους στόχους για την προστασία του κλίματος και τον τερματισμό της απαγόρευσης για ορισμένους αιτούντες άσυλο να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στη Γερμανία.
Σε μια ένδειξη του πόσο δύσκολες θα είναι οι συνομιλίες συνασπισμού, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας (το αδελφό υπερ-συντηρητικό κόμμα του CDU στη Βαυαρία) απέρριψε γρήγορα το αίτημα του SPD για τους αιτούντες άσυλο.

in.gr