Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η συμφωνία υπουργείου Υγείας – Θεσμών για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Μάλιστα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απειλεί με άρση του προγράμματος εφημεριών στην περιοχή ευθύνης του σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, που περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις φαρμακοποιών – κυβέρνησης από το 2011 αλλά και την διαρκή αύξηση του αριθμού των φαρμακείων διευρυμένου ωραρίου.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους πρότεινε στους Θεσμούς τη μερική απελευθέρωση του ωραρίου και ταύτιση των ωρών λειτουργίας των φαρμακείων με τις ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο τελικά αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η θέσπιση υποχρεωτικού ελάχιστου ωραρίου λειτουργίας και υποχρεωτική ένταξη όλων των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νέου αυτού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακείων και τελικά την εφαρμογή του, ήδη οι αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων είναι εντονότατες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνο Λουράντο, «αυτή και μόνο η τροποποίηση ωραρίου, αποτελεί καραμπινάτη παρανομία, απίστευτη παράνοια και στήριξη των λίγων και ισχυρών εντός και εκτός κλάδου, που επιβουλεύονται να «φάνε» τους άλλους».

Μιλώντας στο in.gr ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι το νέο καθεστώς καταργεί την έννοια της εφημερίας. «Η εφημερία ορίζεται ως λειτουργία έκτακτης ανάγκης, δηλαδή όταν όλοι οι υπόλοιποι είναι κλειστοί. Τι νόημα έχει λοιπόν η υποχρεωτική εφημερία όταν όλοι είναι ανοικτοί;», διερωτήθηκε.

Και ξεκαθάρισε ότι ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής θα προχωρήσει στην άμεση σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω ακόμα και σε άρση του προγράμματος εφημεριών σε όλη την Αττική αν τελικά εφαρμοστεί αυτή η πρόταση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σήμερα, λόγω του άναρχου τοπίου στη λειτουργία των φαρμακείων, δεν είναι λίγες οι φορές που ολόκληρες αστικές περιοχές δεν έχουν εφημερεύον φαρμακείο. Αυτό θεωρείται απόρροια του γεγονός ότι πολλοί φαρμακοποιοί επιλέγοντας το διευρυμένο ωράριο (συνήθως 8:00 -23:00) έχουν ζητήσει και πετύχει την εξαίρεση τους από το πρόγραμμα εφημεριών της περιοχής τους. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ εφαρμόζουν το κλασσικό ωράριο λειτουργίας επικαλούνται οικονομικούς λόγους και ζητούν την απαλλαγή τους από διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr