Με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Κοινές δηλώσεις με Τσίπρα

Στη Συνθήκη της Λωζάνης, το Κυπριακό και τις εντάσεις στο Αιγαίο αναφέρθηκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, διατυπώνοντας πολλές φορές αντίθετες απόψεις.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο, «άδειασε» τον τούρκο πρόεδρο στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, λέγοντας πως θα σεβαστεί την όποια απόφαση της δικαιοσύνης, δεσμευόμενος ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη.

Στιγμές που οι θεατές «δαγκώθηκαν» ως προς το τι θα ειπωθεί στη συνέχεια και πώς θα αντιδράσει ο εκρηκτικός και απρόβλεπτος -όπως φάνηκε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο- Ερντογάν η αναφορά Τσίπρα στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στην ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία.

«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος» είχε αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν.

Το ζήτημα της Λωζάννης βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

  Live Blog Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

  Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

  Επισημαίνεται ότι μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρεθούν στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

  Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

  Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

  11:15
  Άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

  Υποδοχή από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

  12:10
  Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  13:30-15:00
  Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

  16:00
  Αναχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

  in.gr