Δυσβάστακτο χαρακτηρίζουν οι Έλληνες ασθενείς το κόστος της υπολιπιδαιμικής αγωγής με κάποιους να σταματούν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί παίρνουν λάθος φάρμακα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει σε τι επίπεδα κυμαίνεται η χοληστερόλη του.

Τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα προκύπτουν από αποτελέσματα του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που υλοποιείται για 12 συνεχή χρόνια από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από περισσότερους από 65.000 εθελοντές, με ηλικία μεγαλύτερη από 14 έτη.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 21ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (8 & 9 Δεκεμβρίου), που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ,σε συνεργασία με την  Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Γεώργιος Ανδρικόπουλος «πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό. Η διαδοχική και συνεχής καταγραφή των δεδομένων αυτών επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαχρονική μεταβολή των παραγόντων κινδύνου στη χώρα μας».

Η ανάλυση των δεδομένων, από τους 2.000 συμμετέχοντες που εξετάστηκαν αυτή τη χρονιά, δείχνει ότι το 41% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, αλλά φαίνεται μια τάση μείωσης της αγνωσίας αυτής σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Μειωμένο, αν και ακόμα πολύ υψηλό, είναι το ποσοστό όσων δεν κάνουν τίποτα, μολονότι γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη (37%). Στο 57% (βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν) κυμαίνεται το ποσοστό αυτών που επιτυγχάνουν το θεραπευτικό στόχο στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας.

Όμως, μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι 35% των ασθενών χαρακτηρίζει «μεγάλο» ή «δυσβάστακτο» το κόστος της θεραπείας για την υπολιπιδαιμική αγωγή, ενώ 7,5% των ασθενών αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω υψηλού οικονομικού κόστους.

Επιπλέον, αν και το 2,6% των Ελλήνων πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, μια ασθένεια που προκαλεί μεγάλο μέρος των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, καθώς και μεγάλο μέρος των δαπανών για την καρδιαγγειακή υγεία, σημαντικό ποσοστό των ασθενών εξακολουθεί να λαμβάνει μη δόκιμη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, χρησιμοποιώντας αντιαιμοπεταλιακά, παρά τις διεθνείς συστάσεις και οδηγίες που επιβάλλουν τη χρήση των αντιπηκτικών για το σκοπό αυτό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει αναφορά στις νεότερες εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation). Συγκεκριμένα, υπάρχουν για πρώτη φορά ισχυρά κλινικά δεδομένα από διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που δείχνουν ότι η επέμβαση κατάλυσης οδηγεί σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Είναι η πρώτη παρέμβαση που αποσκοπεί στη διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού, η οποία απέδειξε ότι εκτός από την ποιότητα ζωής βελτιώνεται ουσιωδώς και το προσδόκιμο επιβίωσης. Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με τη σημαντική εξέλιξη των νεότερων συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, αναμένεται να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την επέμβαση κατάλυσης για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής», τονίζει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Ο ρόλος της φλεγμονής στην αθηροσκλήρωση

Με ιδιαίτερο ενδιάφερον αναμένεται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η συζήτηση για μια υποανάλυση της μελέτης CANTOS που έδειξε σημαντική ελάττωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο και περιφερική αρτηριοπάθεια, ιδιαίτερα σε όσους επιτεύχθηκε και σημαντική μείωση των μηχανισμών φλεγμονής, επιβεβαιώνοντας έτσι τον θεωρητικό μηχανισμό δράσης των παραγόντων αυτών. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε και σημαντική μείωση της επίπτωσης νεοπλασιών, ιδιαίτερα του καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τον Δημήτριο Τούσουλη, καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών, «η φλεγμονή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην έναρξη της αθηροσκλήρωσης όσο και στην εξέλιξή της. Κεντρικό ρόλο στην ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος  διαδραματίζουν οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες, κυρίως η ιντερλευκίνη (IL) -1 και -6, οι οποίες συμμετέχουν στα αρχικά στάδια του «καταρράκτη» της φλεγμονής με κυρίαρχο ρόλο η μεν IL-1 στην έναρξη της αθηροσκλήρωσης, η δε IL-6  στην αποσταθεροποίηση και ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. Σύγχρονες θεραπείες με τη χρήση μονοκλονικών αντισωμάτων που στοχεύουν την IL-1 εφαρμόστηκαν σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και αυξημένα επίπεδα CRP ως δείκτη υποκλινικής φλεγμονής και ανεξάρτητα από τα επίπεδα των λιπιδίων σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς».

Ο κ. Τούσουλης προΐσταται της επιδημιολογικής μελέτης «Κορινθία», που μεταξύ άλλων έχει δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 3 γεύματα ημερησίως φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο πάχος του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών και μείωση του αθηρωματικού φορτίου.

Οι περισσότεροι καπνιστές επιθυμούν διακαώς να διακόψουν το κάπνισμα

Τέλος, ο Γεώργιος Γκουμάς, αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, υπενθύμισε ότι το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και νεοπλασίες.

«Αντίστοιχα λοιπόν και οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της βλαβερής αυτής συνήθειας, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο πληθυσμού, είναι ιδιαίτερης σημασίας. Οι περισσότεροι καπνιστές επιθυμούν διακαώς να διακόψουν το κάπνισμα, όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς που προσπαθούν μόνοι τους τελικά το καταφέρνει», είπε.

Στο συμπόσιο θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους ένας καπνιστής μπορεί να βοηθηθεί σε αυτή του την προσπάθεια και που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη συμπεριφορά, ψυχολογική και φαρμακευτική υποστήριξη.

Το ΕΛΙΚΑΡ θεωρεί ότι τόσο οι καρδιολόγοι όσο και οι υπόλοιπες ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τις σχετιζόμενες με το κάπνισμα νόσους πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το θέμα αυτό και για το σκοπό αυτό θα υπάρχουν αντίστοιχες διαλέξεις. Επίσης, θα συζητηθεί και το σημαντικό θέμα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και άλλων νεότερων προϊόντων καπνού τα οποία αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και στοχεύουν στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr