Κάθε βδομάδα το πορτραίτο ενός επιτυχημένου Έλληνα στη Γερμανία. Ανθρώπινες και επαγγελματικές ιστορίες. Σήμερα ο αναγνωρισμένος αρρυθμιολόγος Χαράλαμπος Κριατσέλης από το Βερολίνο.


Ταχυπαλμία, δύσπνοια, κούραση, ζαλάδα είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή της καρδιακής αρρυθμίας παγκοσμίως. Στην Γερμανία ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο άτομα. Η πάθηση αντιμετωπίζεται είτε με αντιαρρυθμικά φάρμακα είτε επεμβατικά με τη μέθοδο της καταστολής. Αυτή η μορφή θεραπείας θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική. Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων του 48χρονου καρδιολόγου-αρρυθμιολόγου Χαράλαμπου Κριατσέλη κυμαίνεται πλέον στο 98%.

Τουλάχιστον 15 χρόνια σπουδές και ειδίκευση

Γεννημένος στη Δράμα το 1969 σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιατρική. Μετά τη στρατιωτική του θητεία το 1996 έρχεται στη Γερμανία. Ξεκινά την ειδικότητα της καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Νυρεμβέργης και εξειδικεύεται στον τομέα των αρρυθμιών. Ακολουθεί μετεκπαίδευση στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ, κατόπιν δεκαετής θητεία στο Καρδιολογικό Κέντρο Βερολίνου και παράλληλα η εκπόνηση της υφηγεσίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité. Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Χαράλαμπος Κριατσέλης έχει αναλάβει τη διεύθυνση του τομέα της αρρυθμιολογίας στην κλινική Vivantes. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο στην περιοχή Νοϊκέλν της γερμανικής πρωτεύουσας με σχεδόν 1200 κρεβάτια, 400 γιατρούς, 750 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 125.000 ασθενείς ετησίως.

Η αρρυθμιολογία και ειδικά η επέμβαση με τη μέθοδο της καταστολής θεωρείται από τους πιο δύσκολους τομείς της καρδιολογίας. Χρησιμοποιείται μια πολύ προηγμένη τεχνολογία για την ανάλυση, τον εντοπισμό και τη θεραπεία της αρρυθμίας. «Κινούμασε σε έναν πολύ μικρό χώρο, την καρδιά», επισημαίνει ο Χ. Κριατσέλης. «Δουλεύουμε σε απόσταση μερικών χιλιοστών από πολύ σημαντικές δομές οι οποίες δεν επιτρέπεται να πάθουν ζημιά. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τον άρρωστο. Άρα, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.» Αυτή η μορφή επέμβασης στην καρδιά προϋποθέτει εκτός από της ιατρικές σπουδές και την πενταετή εκπαίδευση ως καρδιολόγος μια επιπλέον πενταετή εξειδίκευση.

Βέβαια, ο βαθμός επιτυχίας των επεμβάσεων αυξάνεται με την πείρα που αποκτά κανείς. Στις 4.000 υπολογίζει ο Χαράλαμπος Κριατσέλης τον αριθμό των επεμβάσεων που έχει κάνει μέχρι στιγμής. Μεταξύ αυτών είναι και η πρώτη σχετική επέμβαση που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο, το 2010 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.

Όταν η καρδιά χάσει το ρυθμό της

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα είδος βραχυκυκλώματος. Στους κόλπους της καρδιάς δημιουργούνται πολλά ηλεκτρικά ερεθίσματα. Κατά αυτό τον τρόπο παρεμποδίζεται η φυσική ηλεκτρική διέγερση. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι οι κόλποι της καρδιάς να μη συστέλλονται σωστά για να προωθήσουν το αίμα προς τις κοιλίες. Το ζητούμενο στις επεμβάσεις που κάνει ο Χαράλαμπος Κριατσέλης είναι να διακόψει την άναρχη ηλεκτρική ροή. Αυτό επιτυγχάνεται με την μέθοδο της καταστολής.

Όπως εξηγεί: «Εισάγουμε έναν καθετήρα μέσα από τη φλέβα του ποδιού τον οποίο τοποθετούμε στο δεξιό κόλπο, δηλαδή στο ένα από τα τέσσερα διαμερίσματα της καρδιάς. Στον κόλπο που εντοπίσαμε την αρρυθμία. Δίνοντας ρεύμα καίμε το σημείο απ’ όπου περνά η αρρυθμία. Καίγοντας το ολοκληρωτικά, ουσιαστικά καταργούμε την αρρυθμία και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα σταθερό φλεβοκομβικό ρυθμό για τα επόμενα χρόνια της ζωής του ανθρώπου».

Μεγάλη έμφαση δίνει ο Χαράλαμπος Κριατσέλης στην ειδίκευση νέων καρδιολόγων στη μέθοδο της καταστολής. Τις δύσκολες περιπτώσεις τις αναλαμβάνει ο ίδιος, τις επεμβάσεις «ρουτίνας» αναθέτει στους νέους γιατρούς της ομάδας του. Από το θάλαμο ελέγχου παρακολουθεί όμως κάθε κίνησή τους στις οθόνες, επικοινωνεί συνεχώς μαζί τους μέσω Ηeadset και δίνει εν ανάγκη οδηγίες σε ποια σημεία ενδείκνυται να γίνει η καταστολή. Όποιος τον παρακολουθεί την ώρα της δουλειάς διακρίνει έναν άνθρωπο απόλυτα αφοσιωμένο στον ασθενή και στην επιτυχία της επέμβασης.

«Μετά από 22 χρόνια Γερμανία…»

Σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα; «Όχι», απαντά ο Χαράλαμπος Κριατσέλης. Η απόφαση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η γυναίκα του είναι Γερμανίδα και ότι και τα δύο τους παιδιά μεγαλώνουν στο Βερολίνο: «Μετά από 22 χρόνια στη Γερμανία και έχοντας μια πολύ υπεύθυνη και ενδιαφέρουσα θέση σε ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, δεν σκέφτομαι το επαγγελματικό μου μέλλον στην Ελλάδα. Διατηρούμε όμως στενή επαφή με την πατρίδα».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle