Μετά την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, στο Σότσι, όπου προκρίθηκε η ανάγκη ενδοσυριακού διαλόγου και αποφασίστηκε το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση διεμήνυσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πάψει να παρέχει όπλα στους Κούρδους της Συρίας.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Τραμπ δήλωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει δώσει οδηγίες ώστε να μην παρέχονται όπλα στους Κούρδους μαχητές των YPG στη Συρία.

«Η ανησυχία μας σχετικά την παροχή όπλων στις YPG διαβιβάστηκε για άλλη μια φορά στον κ. Τραμπ… Ο Τραμπ πολύ σαφώς είπε πως έχει δώσει οδηγίες να μην παρέχονται όπλα στις YPG», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Χαιρετίζουμε την υπόσχεση μη παροχής όπλων στις YPG και θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη» πρόεσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία θα αποφασίσουν από κοινού ποιος θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Η Τουρκία έχει πει ότι δεν θα δεχθεί παρουσία εκπροσώπων των YPG.

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα τήρησης των ειρηνευτικών διαδικασιών κατά την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, στο Σότσι .

Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, κατέληξαν σε κοινό άξονα: Στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στη Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν εφόσον κριθεί αναγκαία νέα συζήτηση για το συριακό ζήτημα.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι τρομοκράτες στη Συρία έχουν υποστεί καθοριστικό πλήγμα.

«Υπάρχει η ευκαιρία να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Αυτό απαιτεί να δοθεί μια περίοδος ειρήνης στους Σύρους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όμως, θα χρειαστεί αμοιβαίος συμβιβασμός τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις αντίθετες δυνάμεις» δήλωσε ο Πούτιν.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr