Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι παρακολούθησε σήμερα Τετάρτη τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στη Βηρυτό μετά την επιστροφή του στον Λίβανο έπειτα από την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου την οποία ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Χαρίρι, η αιφνιδιαστική παραίτηση του οποίου βύθισε την χώρα του σε πολιτική κρίση, έφθασε στη Βηρυτό αργά χθες το βράδυ. Παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Βηρυτού δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί που πρόσκεινται στον Χαρίρι υποστήριξαν ότι το Ριάντ τον πίεσε να παραιτηθεί και τον κρατούσε στη Σαουδική Αραβία παρά την θέλησή του, αλλά τόσο το βασίλειο όσο και ο ίδιος το διαψεύδουν. Η παραίτησή του πάντως αιφνιδίασε και τους ίδιους τους συμβούλους του.

Επί μακρόν σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρίρι επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και επιτέθηκε κατά του Ιράν και της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

Η επιστροφή του στον Λίβανο επιτεύχθηκε έπειτα από μεσολάβηση της Γαλλίας. Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εμμείνει στην απόφασή του ή αν θα την ανακαλέσει. Πριν από την άφιξή του στη χώρα χθες, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την «πολιτική του θέση» στη Βηρυτό.

Ο πρόεδρος Αούν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έκανε δεκτή την παραίτησή του αν δεν την υπέβαλε ο ίδιος επιστρέφοντας στη χώρα. Ο Χαρίρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Αούν στο προεδρικό μέγαρο αργότερα σήμερα.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αναχώρησε από το Ριάντ για το Παρίσι το Σαββατοκύριακο και χθες επέστρεψε στη Βηρυτό αφού προηγουμένως επισκέφθηκε την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Η παραίτησή του προκαλέσει κλυδωνισμούς στη συμφωνία που επετεύχθη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία τον έφερε στην πρωθυπουργία τον περασμένο χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα ο πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Μισέλ Αούν, να ανέλθει στην προεδρία. Η Χεζμπολάχ, ένα βαριά οπλισμένο στρατιωτικό και πολιτικό κίνημα, συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr