Σε άτακτη υποχώρηση τρέπεται η κυβέρνηση, με την αναβολή της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ για τους χειρισμούς του Π.Καμμένου στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

Η μεθόδευση με τον κ. Τσίπρα που ζήτησε και πέτυχε την αναβολή, εκλαμβάνεται από την αντιπολίτευση ως ένδειξη του πανικού και ως μία ακόμη προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων.

Και αυτό, επειδή όπως επισημαίνεται, η συζήτηση θα πραγματοποιούνταν ούτως ή άλλως εξ αναβολής και όλες οι υποχρεώσεις του κ. Τσίπρα ήταν γνωστές (σύμφωνα και με τα όσα ο ίδιος ανέφερε στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση), όταν είχε οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της.

Πέραν τούτου, η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προβλέπει τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε επερώτηση, δεδομένο που καθιστά την αναβολή για έναν επιπλέον λόγο θεσμικά ατυχή επιλογή.

Στο πολιτικό πεδίο η μεθόδευση της κυβέρνησης καταδεικνύει δυο ακόμη παραμέτρους:

– αφενός, την πολιτική ομηρία του κ. Τσίπρα από τον κ. Καμμένο, τον οποίο ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί και να υπερασπίζεται και

– αφετέρου, την αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να απεγκλωβιστεί από την ατζέντα των τελευταίων εβδομάδων, η οποία καθορίζεται είτε από τις διαχειριστικές και διοικητικές της ανεπάρκειες (βλ. καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική), είτε από τις υποθέσεις που αποκαλύπτονται και φέρνουν την ηγεσία της κυβέρνησης σε θέση απολογούμενου.

Άγγελος Κωβαίος

in.gr