Έτοιμο να στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας της Κεντροδεξιάς υπό την Α. Μέρκελ εμφανίζεται το κεντρώο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης με πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ.

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών, ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάρρευση των διερευνητικών επαφών έχει εγείρει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας της κεντροδεξιάς υπό την κ. Μέρκελ με τους αριστερούς Πράσινους, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Εν αναμονή των αποφάσεων Σταϊνμάιερ

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα μεταβεί η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα του SPD

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν στα κομματικά τους όργανα και το απόγευμα ο αρχηγός τους, Μάρτιν Σουλτς, θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του SPD, Χουμπέρτους Χάιλ, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Για αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα. Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr