Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετ' εμποδίων η πρόσβαση στο μετρό

Μετ’ εμποδίων η πρόσβαση στο μετρό

Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί το κλείσιμο των πυλών σε μόλις τέσσερις από τους συνολικά 40 σταθμούς του μετρό, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Μεταφορών για πλήρη μετάβαση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στο ηλεκτρονικό εισιτήριο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί το κλείσιμο των πυλών σε μόλις τέσσερις από τους συνολικά 40 σταθμούς του μετρό, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Μεταφορών για πλήρη μετάβαση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στο ηλεκτρονικό εισιτήριο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα, οι μπάρες του νέου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) έκλεισαν στους σταθμούς Δουκίσσης Πλακεντίας, Αεροδρόμιο, Ελαιώνας και Άγιος Αντώνιος.

Υπάλληλοι της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) βρίσκονταν από το πρωί στις πύλες επικύρωσης των εισιτηρίων, έχοντας εντολές να αφήνουν να περνάνε ελεύθερα όσοι επιβάτες ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει ακόμα μέσω του ταχυδρομείου την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα τους.

Το ίδιο θα συμβαίνει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ θεωρούν ότι τα ΕΛΤΑ θα έχουν ολοκληρώσει τις αποστολές των προσωποποιημένων καρτών μέχρι την ημέρα αυτή.

Πάντως, την Τρίτη οι συρμοί του Μετρό αναμένεται να ακινητοποιηθούν για 24 ώρες, επιτείνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) προχωρά σε 24ωρη απεργία.

Το ΣΕΛΜΑ ζητά να γίνει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών και να μην ενταχθεί η εταιρεία στο «Υπερταμείο».

Στο μεταξύ, με το σημερινό κλείσιμο των πυλών, προβλήματα παρουσιάστηκαν κυρίως στους σταθμούς Άγιος Αντώνιος και Δουκίσσης Πλακεντίας, όπου περίπου στις 10:15 οι μπάρες άρχισαν να «πέφτουν», προκαλώντας ουρές. Υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ διευκόλυναν τους επιβάτες, εξηγώντας τους τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος, ενώ μεγάλες ήταν οι ουρές και στα εκδοτήρια εισιτηρίων, με το μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να φτάνει στα 15 λεπτά.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι ελάχιστες πύλες θα «σφραγιστούν» τις επόμενες μέρες, υποστηρίζοντας ότι οι επιβάτες, λόγω της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης, είναι ανώριμοι να υποδεχτούν τις νέες διαδικασίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μάλιστα προβλέπουν ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, το επιβατικό κοινό δεν θα έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Πάντως, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι η πρώτη μέρα κλεισίματος των πυλών κύλησε ομαλά, καθώς ήδη έχουν εφοδιαστεί με προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα περίπου 330.000 επιβάτες.

Ο Οργανισμός προτρέπει το επιβατικό κοινό να προχωρεί στην αγορά προϊόντων με πολλά εισιτήρια, είτε μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (ATH.ENA Ticket), είτε μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας (ATH.ENA Card), ώστε να επωφελείται από τη νέα εκπτωτική πολιτική, εξοικονομώντας χρόνο.

Ως παραδείγματα, αναφέρει:

-Την αγορά των 10+1 εισιτηρίων, η οποία αντιστοιχεί σε 11 διαδρομές. Η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,23 ευρώ, αποτελώντας τη φθηνότερη επιλογή.

-Την αγορά του 5πλού εισιτηρίου, η οποία αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές. Η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ, αποτελώντας τη δεύτερη φθηνότερη επιλογή.

-Την αγορά του διπλού ενιαίου εισιτηρίου, η οποία αντιστοιχεί σε δύο διαδρομές (μετ’ επιστροφής). Η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,35 ευρώ.

Παράλληλα, για τους μεμονωμένους ή περιστασιακούς χρήστες, προτείνεται η προμήθεια της ανώνυμης ηλεκτρονικής κάρτας και η φόρτισή της με αποθηκευμένη αξία.

Για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου (π.χ. άτομα ηλικίας άνω των 65, πολύτεκνοι, νέοι ηλικίας κάτω των 18 ετών, φοιτητές) συστήνεται η προμήθεια προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας και η φόρτισή της, είτε από τα «Αυτόματα Μηχανήματα», είτε από το διαδίκτυο (www.athenacard.gr).

Από τον ΟΑΣΑ υπενθυμίζεται ακόμα ότι, τόσο τα ηλεκτρονικά εισιτήρια (ATH.ENA Ticket), όσο και οι ηλεκτρονικές κάρτες (ATH.ENA Card) είναι επαναφορτιζόμενα, οπότε οι επιβάτες θα πρέπει να τα επαναχρησιμοποιούν και να μην τα πετούν.

Χρήσιμες συμβουλές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (ATH.ENA Ticket) και της ηλεκτρονικής κάρτας (ATH.ENA Card):

-Επικυρώνουμε μία φορά κατά την είσοδό μας σε λεωφορεία – τρόλεϊ – τραμ.

-Επικυρώνουμε δύο φορές σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές.

-Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το επικυρώνουμε κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (λεωφορείο, τραμ, τρόλεϊ) και κάθε φορά που περνούμε τις πύλες του μετρό και του ηλεκτρικού, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι.

-Σωστή επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σημαίνει ότι το τοποθετούμε στον αναγνώστη, με την ειδική σήμανση, στις πύλες των σταθμών και στα επικυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.

-Επιπλέον, όταν γίνεται η επικύρωση, στην οθόνη του επικυρωτικού/πύλης εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

– Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι μπλε χρώματος, με οθόνη και οπτικό αναγνώστη, του οποίου η θέση σηματοδοτείται με 4 καμπύλες γραμμές.

– Αντίστοιχα, στο μετρό και τον ηλεκτρικό, ο μηχανισμός επικύρωσης βρίσκεται στις πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών και η επικύρωση του ηλεκτρονικού κομίστρου, στον οπτικό αναγνώστη, δίνει εντολή στην πύλη να ανοίξει.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές

-Προτείνεται να κρατάτε την κάρτα ή το εισιτήριό σας προστατευμένα σε θήκη ή πορτοφόλι για αποφυγή φυσικής φθοράς.

-Σιγουρευτείτε ότι η κάρτα ή το εισιτήριό σας περιέχουν το ελάχιστο απαιτούμενο κόμιστρο ή ποσό για την μετακίνησή σας.

-Εάν η κάρτα ή το εισιτήριό σας απορριφθεί σε ένα από τα μηχανήματα επικύρωσης, περιμένετε έως ότου η φωτεινή ένδειξη σταματήσει να αναβοσβήνει και μετά ξαναδοκιμάστε.

-Η επικύρωση στις πύλες των σταθμών γίνεται πάντα στον αναγνώστη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

-Φροντίζετε η κάρτα ή το εισιτήριο να μη λυγίσει ή κοπεί.

-Μην κρατάτε περισσότερες από μια κάρτα ή εισιτήριο πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα.

-Μην απομακρύνετε την κάρτα από τα επικυρωτικά μηχανήματα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάγνωσης.

-Η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας γίνεται αποκλειστικά από τον δικαιούχο.

-Μην εισέρχεστε 2 άτομα ταυτόχρονα στις πύλες των σταθμών.

-Σε περίπτωση που συνοδεύετε παιδιά κάτω των 6 ετών ή μεταφέρετε αποσκευές χρησιμοποιείστε τις πύλες ΑΜΕΑ.

Οφέλη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

-Δυνατότητα απόκτησης ή ανανέωσης της κάρτας οποιαδήποτε ημέρα του μήνα.

-Αυτόματη αφαίρεση της αξίας κάθε διαδρομής από την αποθηκευμένη χρηματική αξία της κάρτας κατά τη στιγμή της επικύρωσης.

-Δυνατότητα επαναφόρτισης της κάρτας / εισιτηρίου σε όλα τα εκδοτήρια μετρό, ηλεκτρικού, τραμ, λεωφορείων και τρόλεϊ, μέσω του διαδικτύου και των αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης και σύντομα, με τη χρήση πιστωτικών / χρεωστικών καρτών και σε επιλεγμένα σημεία έκδοσης.

Αντικατάσταση παλαιών εισιτηρίων

-Η αντικατάσταση των παλαιών εισιτηρίων μπορεί να γίνεται μέχρι τα τέλη του έτους. Τα παλαιά εισιτήρια δεν χρησιμοποιούνται πλέον, αλλά ανταλλάσσονται.

Κώστας Ντελέζος

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024