Με την καταστροφική πλημμύρα να σαρώνει τη γειτονιά του, αποφάσισε να μην σταθεί απλός παρατηρητής αλλά να δράσει απέναντι στο εφιαλτικό σενάριο που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια του. Ο 59χρονος ξυλουργός Αριστοτέλης Πέππας, που μίλησε στο in.gr, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη φυσική καταστροφή που απείλησε ζωές κατοίκων της Μάνδρας. Έσωσε τρεις ηλικιωμένες από τη θεομηνία που πρωταγωνιστεί τα τελευταία 24ωρα στα μέσα ενημέρωσης.

Ξεκίνησε από το σπίτι του για να πάει στη δουλειά, γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι η ημέρα εκείνη ήταν πολύ διαφορετική από τις άλλες: Σπίτια παραδομένα στα ορμητικά νερά, κάτοικοι σε αδιέξοδο μέσα στις λάσπες και όλη η περιοχή να δίνει την εικόνα της καταστροφής.

Δεν άργησε να ακούσει φωνές, κραυγές απελπισίας και εκκλήσεις για βοήθεια. Αφότου περπάτησε λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, ο κ. Πέππας είδε την πεθερά του να παλεύει με τα λασπόνερα ενώ το σπίτι της απειλούνταν φανερά από την φονική πλημμύρα.

Ο 59χρονος κατάφερε να διασώσει την πεθερά του, σηκώνοντάς την από ενάμιση μέτρο νερό και σκεπάζοντάς την, στη συνέχεια, με κουβέρτα.

Ο ρόλος, ωστόσο, που κλήθηκε να παίξει αργότερα ήταν ακόμη πιο απαιτητικός αφού ανέσυρε ηλικιωμένη γειτόνισσά του από το νερό, την οποία βρήκε λιπόθυμη και χωρίς τη δύναμη να φωνάξει για βοήθεια. Βρισκόταν στο νερό, σε άσχημη φυσική και ψυχολογική κατάσταση, αργότερα όμως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και τελικά διασώθηκε.

Σε άλλη μια δύσκολη στιγμή βρέθηκε ο κ. Πέππας όταν γλίτωσε τρίτη ηλικιωμένη που είχε παρασυρθεί από το νερό. Έτρεμε από την αγωνία της όταν την έβγαλε από τις λάσπες. Την μετέφερε σε ασφαλές σημείο και αργότερα διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Με λιτό αλλά περιεκτικό λόγο ο ξυλουργός περιγράφει την πράξη αυτοθυσίας και αυταπάρνησης: «Οποιοσδήποτε στη θέση μου θα δρούσε με αυτόν τον τρόπο» δηλώνει, ενώ τα τραύματα παραμένουν νωπά και οι φόβοι για αύξηση του αριθμού των αγνοουμένων εντείνονται.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr