Τα άτομα κάτω των 50 ετών που πάσχουν από διαβήτη έχουν επταπλάσιο κίνδυνος να αποβιώσουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, σήμερα 14η Νοεμβρίου.

Και ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε μορφή καρδιακής νόσου είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τους μη πάσχοντες από διαβήτη, αποφαίνονται οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Καλιφόρνια.

Η δεκαετής μελέτη περιλάμβανε στοιχεία για όλους τους Δανούς 1-35 ετών, την περίοδο 2000-2009 και 36-49 ετών το διάστημα 2007-2009.

Εκ των 14.000 ατόμων και πλέον που απεβίωσαν, το 5% είχε διαβήτη. Σχεδόν 500 είχαν τύπου 1 και άλλοι 200 πέθαναν από διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν πενταπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος από καρδιακή νόσο ήταν πέντε φορές υψηλότερος στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και 12πλάσιος στα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο τύπου 1 εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, άρα οι ασθενείς ζουν περισσότερο διάστημα με τη νόσο.

«Η διακύμανσης του σακχάρου του αίματος, τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που συνήθως συνυπάρχουν στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών και στεφανιαίας νόσου. Αυτό εν τέλει αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ή καρδιακής ανεπάρκειας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr