Δεκάδες υποστηρικτές της «πράσινης» ενέργειας διέκοψαν, φωνάζοντας συνθήματα, εκδήλωση που είχαν οργανώσει οι ΗΠΑ στη Βόνη, στο περιθώριο των συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κόσμος θα έπρεπε να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Ισχυρίζεσαι ότι είσαι Αμερικανός αλλά εμείς βλέπουμε την απληστία σου» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι για αρκετά λεπτά, καλώντας τις ΗΠΑ «να αφήσουν το κάρβουνο στο χώμα», προτού αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΗΠΑ είχε τον τίτλο «Ο ρόλος των καθαρότερων και αποτελεσματικότερων ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής». Οι συμμετέχοντες στο πάνελ υποστηρίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που αμφισβητεί ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και αντιθέτως να προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Καμία άλλη χώρα δεν ακολούθησε το παράδειγμά του.

Ο Λευκός Οίκος οργπάνωσε στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα στη Βόνη, συνέδριο για να υπερασπιστεί «τον ρόλο της ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια πρωτοβουλία που επικρίθηκε έντονα από τους προασπιστές της «πράσινης» ενέργειας.

Ο Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, ο πρωθυπουργός των Φίτζι και πρόεδρος της COP23, είπε ότι δεν θέλει να εμπλακεί «σε συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτοντας: «Όλοι μας όμως γνωρίζουμε τις συνέπειες που έχει ο άνθρακας, από την εξόρυξη μέχρι την καύση του, στο κλίμα».

«Ο καθαρός άνθρακας» είναι κάτι ανύπαρκτο, σχολίασε εξάλλου ο Πιρς Φόρστερ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. «Ο άνθρακας δεν είναι καθαρός, είναι επικίνδυνος», υπογράμμισε.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr