Μετά από σχεδόν δύο μήνες προεκλογικής εκστρατείας, η κάλπη της Κεντροαριστεράς «μίλησε». Παρά τις προβλέψεις που ήθελαν την αυξημένη συμμετοχή να ευνοεί τους υποψήφιους εκτός ΠΑΣΟΚ, τελικά οι πιο θεσμικές υποψηφιότες του κόμματος ήταν που συγκέντρωσαν την μερίδα του λέοντος – με την Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη να κατακτούν την πρώτη και την δεύτερη θέση.

Ήταν λοιπόν φανερό, ότι αυτοί που πήγαν στην κάλπη χθες, Κυριακή, είχαν ξεκάθαρη κομματική ταυτότητα. Ήταν άνθρωποι που, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, «επέστρεψαν στο σπίτι τους», στο οποίο δίνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα είναι στοίχημα αν αυτοί οι ψηφοφόροι σταθούν αρωγοί για έναν νέο, ενιαίο φορέα, ή αν έστειλαν μήνυμα καθαρό υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο που κατέστη σαφές είναι ότι το μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο ρεύμα που εκπροσωπούσε τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο Γιώργος Καμίνης, δεν κατάφερε να βρει ανταπόκριση. Οι δυο τους είτε δεν κατάφεραν να πείσουν, είτε πολέμησαν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που οι ψήφοι τους μοιράστηκαν, χαρίζοντάς τους την τέταρτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Παρ’ ολ’ αυτά, αυτό το προοδευτικό κομμάτι των ψηφοφόρων, ακόμα κι αν δεν προσήλθε στην κάλπη, θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στις επόμενες εκλογές. Και από την στιγμή που ο στόχος της συμμετοχής επετεύχθη, σειρά τώρα έχει ο στόχος της ενότητας -με το βάρος να πέφτει όχι τόσο στις πλάτες των ηττημένων, αλλά σ’ αυτές των νικητών.

Ο βασικός φόβος για τον δεύτερο γύρο, αλλά και την επόμενη μέρα, είναι πως θα μετατραπεί σε μια ενδοπασοκική υπόθεση, που μπορεί μεν να είναι ενδιαφέρουσα για όσους ψήφισαν σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά όχι ικανή για τις εθνικές εκλογές.

Μυρτώ Λαλιούτη

in.gr