Η «Αγορά», το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απένειμε τα βραβεία της στην Αποθήκη Γ’, την Παρασκευή, στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα βραβεία της φετινής Αγοράς είναι τα ακόλουθα:

Τα βραβεία του 13ου Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads

Η κριτική επιτροπή του 13ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads αποτελείται από τους Teresa Hoefert de Turegano (σύμβουλος χρηματοδοτήσεων, Medienboard Berlin-Brandenburg, Γερμανία), Dominique Welinski (παραγωγός, DW, Γαλλία) και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (παραγωγός, Heretic, Ελλάδα) και βραβεύει:

Ι. Με το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 το κινηματογραφικό σχέδιο
MARGHERITA, Σκηνοθεσία: Valentina Carnelutti, Παραγωγή: Marco Alessi – Dugong Films & Valentina Carnelutti – Fioere Leonen Produzioni, Ιταλία

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Για τη γενναιότητα της σκηνοθέτιδας να αφήσει την έφηβη πρωταγωνίστρια της να παραμείνει έφηβη».

Ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2018.

II. Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσφέρει, για έβδομη χρονιά, βραβείο 10.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, στο πλαίσιο του Crossroads του ΦΚΘ.

Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο
200 METERS, Σκηνοθεσία: Ameen Nayfeh, Παραγωγή: May Odeh – Odeh Films, Παλαιστίνη.

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Για να μπορέσουν να γκρεμίσουν το τείχος και να τους βοηθήσουν να τρέξουν το μαραθώνιο χρηματοδότησής τους».
III. Το βραβείο MuSou προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.
Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο
ZUHAL, Σκηνοθεσία: Nazli Elif Durlu, Παραγωγή: Αννα Μαρία Ασλάνογλου – Istos Film, Τουρκία

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Για την οργανική και εφευρετική χρήση του ήχου στην αφήγηση και στον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού χαρακτήρα».

ΙV. Το βραβείο HERETIC ASTERISK προσφέρει υπηρεσίες στην περαιτέρω ανάπτυξη και στρατηγική ενός κινηματογραφικού σχεδίου.

Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο
RAINBOWS DON’T LAST LONG, Σκηνοθεσία: Mayye Zayed, Παραγωγή: Mayye Zayed – Rufy’s Films, Συμπαραγωγή: Halina Dyrschka – Ambrosia Film, Αίγυπτος, Γερμανία

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Για να βοηθήσουμε την ταινία να ταξιδέψει έως την Ερυθρά Θάλασσα και τη διεθνή αγορά».

V. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με πλήρη υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο
200 METERS, Σκηνοθεσία: Ameen Nayfeh Παραγωγή: May Odeh – Odeh Films, Παλαιστίνη.

VI. Το MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS βραβεύει, επίσης, με μερική υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο
RAINBOWS DON’T LAST LONG, Σκηνοθεσία: Mayye Zayed, Παραγωγή: Mayye Zayed – Rufy’s Films, Συμπαραγωγή: Halina Dyrschka – Ambrosia Film, Αίγυπτος, Γερμανία

VΙI. Για έβδομη χρονιά η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film που εκπροσωπείται από την Isabelle Fauvel προσφέρει τις υπηρεσίες της για ανάπτυξη σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο. Το σχέδιο που επιλέχτηκε είναι το:

ΦΙΛΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΣΚΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΞΗΓΩ, Σκηνοθεσία: Δάφνη Χαιρετάκη, Παραγωγή: Jasmina Sijercic – Bocalupo Flms, Γιώργος Τσούργιαννης – Horsefly Productions, Γαλλία, Ελλάδα

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Για τη μεγάλη πρόκληση της συνεργασίας με μια νεαρή δημιουργό που διασχίζει το μονοπάτι από το πειραματικό μη αφηγηματικό ιστορικό της σε μια μεγάλου μήκους ταινία στην οποία πρωταγωνίστρια είναι η σύγχρονη Αθήνα».

O διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε θερμά τόσο τους συμμετέχοντες για την καλοσύνη και το ταλέντο που επέδειξαν, όσο και τους χορηγούς για την ηθική και υλική υποστήριξή τους.

Τον λόγο πήρε επίσης η υπεύθυνη της Αγοράς και σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες του ΦΚΘ Γιάννα Σαρρή, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς, τους κριτές και τα στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας που στήριξαν τη φετινή διοργάνωση, καθώς και όλο το προσωπικό και τους εθελοντές, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πολύτιμη συνεισφορά του προγράμματος Creative Europe Media, το οποίο υποστηρίζει την Αγορά.

in.gr