Το στρες που προκαλεί στον άνθρωπο η οικονομική κρίση φαίνεται να αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας Νοτίου Αφρικής (9-12 Νοεμβρίου), στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Πρόκειται για αποτελέσματα από τη μελέτη INTERHEART που δείχνουν ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι ανεξαρτήτως σχετικοί με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα οποία παρουσίασε  ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, Πραβιν Μανγκα.

Το δείγμα αποτελούνταν από 106 ασθενείς που είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και είχαν νοσηλευθεί σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ. Επίσης, είχε συγκροτηθεί ομάδα ελέγχου 106 ατόμων χωρίς καρδιακή νόσο, ιδίου φύλου και φυλής. Το σύνολο των συμμετεχόντων συμπλήρωσε αναλυτικό ερωτηματολόγιο για την κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, το εργασιακό στρες και το οικονομικό στρες που είχαν βιώσει τον περασμένο μήνα.

Σε ότι αφορά το οικονομικό στρες, οι ασθενείς θεωρήθηκαν ότι δεν υπέφεραν απ’ αυτό όταν οικονομικά μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το ήπιο οικονομικό στρες αφορούσε καταστάσεις όπου χρειάζονταν επιπλέον οικονομική βοήθεια, το μέτριο αν υπήρχε εισόδημα αλλά δεν αρκούσε και το σοβαρό οικονομικό στρες συνεπαγόταν απουσία εισοδήματος και δυσκολίες να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες.

Τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα στρες ήταν συχνότερα, με 96% των ασθενών με έμφραγμα αναφέρουν οποιαδήποτε μορφή στρες και το 40% σοβαρά επίπεδα στρες. Αν ο ασθενής είχε βιώσει επίσης κατάθλιψη τον προηγούμενο μήνα είχε τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου.

Εργασιακό και οικονομικό στρες σχετίστηκαν εντονότερα με τον υψηλότερο κίνδυνο οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. Οι πιθανότητες ήταν σχεδόν εξαπλάσιες αν οι ασθενείς είχαν βιώσει μέτριο ή σοβαρό εργασιακό στρες, ενώ τα άτομα με σοβαρό οικονομικό στρες είχαν 13πλασιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα.

«Η μελέτη αναδεικνύει τις ψυχολογικές πτυχές ως σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για οξύ εμφραγμα του μυοκαρδίου. Συχνά οι ασθενείς συμβουλεύονται μετά από έμφραγμα να διαχειρίζονται το άγχος αλλά έμφαση πρέπει να δοθεί και πριν την εκδήλωση ενός τέτοιους επεισοδίου. Ελάχιστοι γιατροί ρωτούν τον ασθενή να νιώθει άγχος ή έχει κατάθλιψη στο πλαίσιο μιας γενικής ιατρικής εξέτασης, ενώ θα έπρεπε, όπως πάντα καταγράφεται αν ο ασθενής είναι καπνιστής ή όχι. Και θα πρέπει να παρέχονται συμβουλές για την διαχείριση του άγχους», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr