Στις αρχές του 18ου αιώνα φαίνεται ότι αρχίζει η παρουσία των Ελλήνων στην Αμερική. Επισήμως γνωρίζουμε ότι η πρώτη ομαδική μετανάστευση έγινε στις 26 Ιουνίου 1768, με την έλευση των πρώτων περίπου 400 Ελλήνων στον Άγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριδας από συγκεκριμένες περιοχές τού υπό οθωμανική κατοχή ελλαδικού χώρου (Aρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου).

Τους μετέφερε στη Φλόριδα, επί αγγλο-βρετανικής περιόδου (1763-1793), ο γιατρός Dr. Andrew Turnball (με καταγωγή από τη Σκωτία), φίλος του τότε κυβερνήτη της ανατολικής Φλόριδας James Grant, που ήθελε να χτίσει μια νέα αποικία, νοτιότερα του Άγιου Αυγουστίνου, με αγροτικές καλλιέργειες. Το Σεπτέμβριο του 1768 οι έλληνες μετανάστες είχαν μεταφερθεί στη σημερινή πόλη Νέα Σμύρνη (Νew Smyrna). Η αποικία (νέα πόλη) πήρε το όνομά της από την πόλη καταγωγής (Σμύρνη) της ελληνίδας συζύγου του Turnball, Μαρίας.

Η αποικία δεν ευδοκίμησε εξαιτίας επιδημιών και επιθέσεων ινδιάνων. Το 1777 οι άποικοι (όσοι επέζησαν) επέστρεψαν στον ‘Αγιο Αυγουστίνο, αφού πρώτα κατήγγειλαν στο νέο κυβερνήτη τον Turnball, για κακομεταχείριση, βαρβαρότητες, εγκλήματα κ.ά. ‘Οταν επέστρεψαν, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στο κτίριο Casa Avero, το οποίο αγόρασε το 1966 η ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής και δημιούργησε σε αυτό το «προσκύνημα του Αγίου Φωτίου».

Από νεότερα στοιχεία που ήρθαν στο φως την τελευταία δεκαετία, πιστοποιείται ότι οι πρώτοι ‘Ελληνες, μέλη ισπανικής αποστολής, φαίνεται ότι εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Αυγουστίνο μεταξύ 1700 και 1710, στην 1η ισπανική περίοδο της Φλόριδας. ‘Ενας τίτλος ιδιοκτησίας στα αρχεία της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου του 1716 αναφέρει τον Ιωάννη Γιαννόπουλο ως ιδιοκτήτη γης, όπου δημιούργησε (μεταξύ 1710-15) το πρώτο ξύλινο σχολείο-σπίτι των ΗΠΑ (σώζεται ως μουσείο). Το σχολείο, που δεν ήταν ελληνικό, λειτούργησε βασικά, στα πρώτα χρόνια του 18ου αιώνα, από έναν άλλον Ιωάννη (Juan) Γιαννόπουλο, τον εγγονό, αυτόν που «γνωρίζαμε» και θεωρούσαμε έως τώρα δημιουργό του σχολείου-σπιτιού. Όμως, όλα δείχνουν ότι ήταν ο εγγονός του πρώτου Ιωάννη Γιαννόπουλου (δημιουργού του σχολείου-σπιτιού) και γιος του Γεωργίου Γιαννόπουλου. Το σχολείο-σπίτι φτιάχτηκε σίγουρα μετά το 1703, αφού οι Aγγλο-Βρετανοί είχαν κάψει (1702) όλα τα σπίτια της πόλης.

Στα πολύτιμα αρχεία (με μέλη, βαπτίσεις, γάμους, θανάτους κ.ά.) της Ρωμαιο-Καθολικής Επισκοπής Αγίου Αυγουστίνου, περιόδου 1594-1821, που ψηφιοποιήθηκαν την τελευταία οκταετία, αναφέρεται το όνομα Ιωάννης Γιαννόπουλος το 1712, με καταγωγή «Αrcadia, Morea». Τότε, εξαιτίας της ισπανικής κυριαρχίας στη Φλόριδα, όλοι ήταν Καθολικοί. Το έτος 1752 αναγράφεται η βάπτιση του γιου του, Γεωργίου Γιαννόπουλου.

Η ημερομηνία αυτή ταιριάζει με την ημερομηνία σε τίτλο ιδιοκτησίας του σχολείου-σπιτιού, αφού φαίνεται ότι ο Γεώργιος Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1751. Στη σελίδα 3, Lot 30, για «wooden house», όπου βρίσκεται το σχολείο, στην ισπανική απογραφή του 1793, με αριθμό 141, αναγράφεται ως κάτοικος-ιδιοκτήτης ο Ιωάννης Γιαννόπουλος (εγγονός), «γιος για 42 χρόνια του Γεωργίου (Γιαννόπουλου) και της Maria Canela». ‘Αρα γεννήθηκε το 1751 και βαπτίστηκε το 1752.

Από όλα αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Ο (πρώτος) Ιωάννης Γιαννόπουλος, μαραγκός-ξυλουργός, μαζί με λίγους άλλους ‘Ελληνες, ήρθε στην Αμερική στην 1η ισπανική περίοδο της Φλόριδας, την πρώτη δεκαετία του 18ου αιώνα, με ισπανική αποστολή. Λίγα χρόνια μετά, παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο, τον Γεώργιο.
  • Ο εγγονός του, Ιωάννης Γιαννόπουλος, γιος του Γεωργίου, συνέδεσε περισσότερο το όνομά του με το σχολείο-σπίτι, μετά το 1770. Επειδή ήταν χήρος από το 1778, με τη δεύτερη γυναίκα του έκανε (σύμφωνα με τα αρχεία βαπτίσεων της περιόδου 1792-1799) τον Γεώργιο (1794, πήρε το όνομα του παππού του) και τη Μαρία (1796, πήρε το όνομα της γιαγιάς), που αργότερα δίδασκε στο σχολείο. Η Μαρία παντρεύτηκε κάποιον με επίθετο Darling.
  • Το σπίτι-σχολείο δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1710-1715, πρώτη καταγραφή φόρων του το 1716.
  • Το ιστορικό και πρώτο «ξύλινο σχολείο-σπίτι ΗΠΑ» («The oldest wooden school house»), που κατασκεύασε ο (πρώτος) Ιωάννης Γιαννόπουλος, με δύο «πατώματα», χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως σπίτι του και αργότερα, από τον εγγονό του, ως «σπίτι-σχολείο», μετά το 1820, όταν η Φλόριδα έγινε μέρος των ΗΠΑ, με τη συμφωνία Adams-Onis το 1819 (πολιτεία των ΗΠΑ έγινε αργότερα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr