Η διατροφική πρόσληψη ισοφλαβονών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προχωρημένου σταδίου καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική στατιστική σχέση μεταξύ κατανάλωσης ισοφλαβόνων και μη προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη.

Οι ισοφλαβόνες είναι ένα είδος φυτοοιστρογόνου, δηλαδή συστατικών που περιέχονται στα φυτά και μοιάζουν με τα οιστρογόνα του ανθρώπινου οργανισμού. Πλούσια σε ισοφλαβόνες είναι όλα τα προϊόντα σόγιας, το κόκκινο τριφύλλι, το πράσινο τσάι, ο αρακάς, τα φιστίκια, τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι φακές και ο λιναρόσπορος.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον Δρ Τζιαντζουν Ζχανγκ, αξιολόγησαν 2.598 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, σε εύρος 11,5 ετών, περιλαμβανομένων και 287 προχωρημένου σταδίου.

Τα στοιχεία προέρχονταν από τους 27.004 άνδρες που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial, στο πλαίσιο της οποίας είχε γίνει και αξιολόγηση της διατροφής μέσω ειδικού ερωτηματολογίου.

«Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία ότι η διατροφική πρόσληψη ισοβλαβόνων έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον προηγμένου και μη σταδίου καρκίνο του προστάτη. Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική για την καλύτερη κατανόηση της αιτιολόγησης και πρόληψης του συγκεκριμένου καρκίνου, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε επιδημιολογικές μελέτες πληθυσμών με διατροφικές ποικιλομορφίες», εξηγεί ο Δρ Ζχανγκ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr