Μπορεί τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 να γιορτάστηκαν στη Ρωσία χωρίς τυμπανοκρουσίες, όμως σε πολλές περιοχές ήταν μια ευκαιρία για τους Ρώσους να ανοίξουν τις «χρονοκάψουλες» που είχαν θαφτεί πριν από μισόν αιώνα από τους γονείς και τους παππούδες τους και να διαβάσουν τα συγκινητικά μηνύματα των σοβιετικών προγόνων τους.

Πολλά από τα εν λόγω μηνύματα, που γράφτηκαν κυρίως για να τιμηθεί η 50ή επέτειος από την Επανάσταση, το 1967, προέβλεπαν ένα αισιόδοξο μέλλον, στο πλαίσιο του οποίου οι σοβιετικοί «σύντροφοι» θα είχαν θριαμβεύσει και θα είχαν φτάσει μέχρι τον Άρη και ακόμη παραπέρα.

Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, το 1961, με τον Γιούρι Γκαγκάριν. Ο ενθουσιασμός από την κατάκτηση του διαστήματος είναι διάχυτος στα μηνύματα που γράφτηκαν έξι χρόνια αργότερα. Στο Σερόφ, στα Ουράλια, οι μαθητές ανακάλυψαν στην κάψουλα που είχε θαφτεί στο σχολείο τους πριν από 50 χρόνια ένα μήνυμα που προέβλεπε ότι στην πόλη τους θα υπήρχε «βάση εκτόξευσης για υπερηχητικά αεροσκάφη-πυραύλους».

Οι συντάκτες εκείνου του μηνύματος πάντως δεν έπεσαν πολύ έξω σε μιαν άλλη πρόβλεψή τους. Υποστήριζαν ότι στο μέλλον οι Ρώσοι θα αποκτούσαν έγχρωμες τηλεοράσεις και βιντεοτηλέφωνα. «Σας ζηλεύουμε κάπως! Εσάς, τη νέα γενιά του κομμουνιστικού μέλλοντος» καταλήγει το μήνυμα.

Ο δημοφιλής μπλόγκερ Ιλιά Βαρλάμοφ ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα μήνυμα που βρέθηκε σε μια χρονοκάψουλα στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι (…) θα έχετε αποικίσει τη Σελήνη και θα έχετε προσγειωθεί στον Άρη» γράφει το μήνυμα, οι συντάκτες του οποίου προέβλεπαν ότι οι σοβιετικοί πύραυλοι «θα έχουν από καιρό διασχίσει το Γαλαξία» και οι Σοβιετικοί «θα συνεργάζονται σε επιστημονικά και πολιτιστικά ζητήματα με εξωγήινους πολιτισμούς».

Η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε ένα κείμενο προερχόμενο από τη χρονοκάψουλα του Κρασνογιάρσκ: «Για σας, που θα ζείτε στον 21ο αιώνα, το ταξίδι σε άλλους πλανήτες μάλλον δε θα είναι κάτι το καινούριο. Δε θα ξαφνιαστείτε όταν μάθετε ότι κατασκευάζεται μια πόλη κάπου στην Αφροδίτη. Πώς θα γιορτάσετε την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης;» διερωτώνται εκείνη την εποχή οι Ρώσοι.

«Σας ζηλεύουμε αφάνταστα, σύντροφοι, εσάς και τους απογόνους σας» αναφέρεται σε ένα άλλο μήνυμα, από την πόλη Κουρσκ.

Οι συντάκτες όλων αυτών των μηνυμάτων δε φαντάζονταν εκείνη την εποχή ότι η ΕΣΣΔ θα κατέρρεε πριν καν περάσει ένα τέταρτο του αιώνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr