Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα πρέπει να καθορίζεται από διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS με αφορμή την απόφαση της εταιρείας Roche να αποσύρει από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ το ογκολογικό φάρμακο Cotellic για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος.

Βέβαια στη συνέχεια η φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε να χορηγήσει δωρεάν το φάρμακο στους 50 περίπου ασθενείς που βρίσκονται ήδη υπό θεραπεία.

Η PRAKSIS κάνει λόγο για εκβιαστική τακτική της Roche που δημιουργεί προβληματισμό «για την ισχύ και την ελευθερία που απολαμβάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην αγορά και για τις συνέπειες αυτών των παραγόντων στη δημόσια υγεία» και χαρακτηρίζει απαράδεκτες και ηθικά καταδικαστέες τις αποφάσεις για την απόσυρση φαρμάκων.

Τέλος, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν ενεργά σε διαπραγματεύσεις τιμών ώστε να εξασφαλιστεί οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε όφελος όλων των ασθενών, να διεξάγουν αυτές τις διαπραγματεύσεις με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία καθώς η μυστικότητα ενθαρρύνει τον εκβιασμό και εμποδίζει τους ασθενείς από το να ζητούν λογοδοσία από όλα τα μέρη και να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των μερών.

«Η πρόσβαση σε καλύτερα και προσιτά φάρμακα για όλους τους ασθενείς πρέπει να καθορίζεται μέσω διαφανών και δημόσια υπεύθυνων διαδικασιών και όχι μέσω φιλανθρωπικού τύπου εμπορικών και εταιρικών στρατηγικών μάρκετινγκ», καταλήγει η PRAKSIS.

health.in.gr