Τα βακτήρια γαστρεντερικού συστήματος, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ανταπόκριση του ασθενή στην ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Science.

Η πρώτη μελέτη, στο Αντικαρκινικό Κέντρο «Γκουστάβ Ρουσί» στην πόλη Βιλζουίφ της Γαλλίας, με επικεφαλής την ανοσολόγο Λοράνς Ζιτβοζέλ, έγινε σε 249 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων και των νεφρών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ασθενείς είχαν πάρει αντιβιοτικά για λοιμώξεις λίγο πριν ή λίγο μετά την έναρξη της ανοσοθεραπείας με αναστολείς PD-1, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μεγαλύτερους όγκους. Η ανοσοθεραπεία ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην περίπτωσή τους, επειδή η μικροβιακή κοινότητά τους είχε αλλοιωθεί εξαιτίας των αντιβιώσεων.

Από την άλλη, ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων (Akkermansia muciniphila) φάνηκε να βοηθά ιδιαίτερα την αντικαρκινική θεραπεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι απλώς η αποφυγή της λήψης αντιβίωσης στη διάρκεια της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας μπορεί να αυξήσει από 25% σε 40% το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίνονται θετικά στην θεραπεία με αναστολείς PD-1.

Η δεύτερη έρευνα, στο Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την Τζένιφερ Γουάργκο, έγινε σε 112 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Όσοι ανταποκρίνονταν καλύτερα στην ανοσοθεραπεία, ήταν αυτοί που είχαν πιο πλούσιο μικροβίωμα με μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων. Ιδιαίτερα επωφελή ήταν τα υψηλά επίπεδα ορισμένων βακτηρίων (Faecalibacterium και Clostridiales), ενώ επιβλαβή ήσαν κάποια άλλα (Bacteroidales).

Η ανάλυση δειγμάτων ιστών έδειξε ότι υπήρχαν περισσότερα ανοσοκύτταρα που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, στους όγκους των ασθενών με τα περισσότερα «καλά» βακτήρια. Στη συνέχεια, πειράματα σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η μεταφορά «καλών» βακτηρίων μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων στα περιαματόζωα που αρχικά είχαν περισσότερα «κακά» βακτήρια – κάτι που θα ήταν ίσως δυνατό να επαναληφθεί στους ανθρώπους.

Θα ακολουθήσουν και άλλες κλινικές δοκιμές για να μελετηθεί ο ρόλος και η δυνατότητα αξιοποίησης των βακτηρίων στη μάχη κατά του καρκίνου. Στόχος είναι να διερευνηθεί κατά πόσο η δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού μικροβιώματος στους καρκινοπαθείς θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν καλύτερα στα νέα αντικαρκινικά φάρμακα, «απελευθερώνοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ