Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποιούν διετή κλινική δοκιμή κατά την οποία θα χορηγηθεί θεραπεία αντισωμάτων, η οποία ήδη εφαρμόζεται κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης, σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο του Βασιλικού Κολεγίου στο Λονδίνο θα προσπαθήσουν να επαληθεύσουν την θεωρία ότι στην σχιζοφρένεια εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ήδη ο πρώτος ασθενής, ένας 33χρονος που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια πριν δέκα χρόνια, έχει ξεκινήσει να λαμβάνει το μονοκλωνικό αντίσωμα ναταλιζουμάμπη. Την επόμενη διετία το φάρμακο θα χορηγείται μια φορά τον μήνα συνολικά σε 30 ασθενείς, ενώ προβλέπεται και ομάδα ελέγχου 30 ατόμων για λόγους σύγκρισης.

Έχει προηγηθεί έρευνα για πάνω από μία δεκαετία από επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής Ψυχιατρικής, Όλιβερ Χάουζ, του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Λονδίνου και του Νοσοκομείου Mausdley.

Οι έρευνες αυτές -όπως και παρόμοιες σε άλλες χώρες- έχουν προσφέρει ενδείξεις ότι οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο πιθανώς βρίσκονται στην «καρδιά» της σχιζοφρένειας, τουλάχιστον σε μερικούς ασθενείς.

Σχεδόν όλα τα υπάρχοντα ψυχοφάρμακα για τη σχιζοφρένεια στοχεύουν στον περιορισμό της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ασθενών, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα συμπτώματα της ψύχωσης.

Η ναταλιζουμάμπη για την πολλαπλή σκλήρυνση στοχεύει στα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία στην περίπτωση των ασθενών με σχιζοφρένεια λειτουργούν πολύ πιο επιθετικά από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους, «κουρεύοντας» δραματικά τις ζωτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Το αντίσωμα επαναφέρει τη δραστηριότητα αυτή σε φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που, οι επιστήμονες ελπίζουν, θα οδηγήσει σε περιορισμό της φλεγμονής στον εγκέφαλο και σε μείωση των ψυχωσικών και άλλων συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας.

Η νέα προσέγγιση βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο νους και το σώμα βρίσκονται σε στενή αλληλεπίδραση, με άμεση διαμεσολάβηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστήμονες αποκτούν ολοένα περισσότερα στοιχεία ότι, εκτός από τις γνωστές αυτοάνοσες παθήσεις, η παθολογική υπερδραστηριοποίηση της άμυνας του σώματος, που στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού, μπορεί να παίζει ρόλο επίσης σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών και νευρολογικών παθήσεων, από την κατάθλιψη έως την άνοια.

Είναι ενδεικτικό ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 έχουν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια. Ενώ αρκετοί ασθενείς με κατάθλιψη έχουν ωφεληθεί από θεραπείες αντισωμάτων. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, κατατείνουν στο ότι ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται στενά, συνεπώς η σωματική και η ψυχική υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές «επικράτειες».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ