Καλύτερες πιθανότητες να οδηγήσει η εξωσωματική γονιμοποίηση σε εγκυμοσύνη έχει μια γυναίκα αν έχουν χρησιμοποιηθεί φρέσκα ωάρια δότριας ή δικά της αντί για κατεψυγμένα, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Κι ενώ τα κατεψυγμένα ωάρια είναι πιο εύκολο να βρεθούν και στοιχίζουν λιγότερο, τα φρέσκα τείνουν να είναι ακριβότερα και προϋποθέτουν τον συντονισμό μεταξύ δότριας και λήπτριας.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αφορούσε ανάλυση στοιχείων από σχεδόν 30.000 κύκλους εξωσωμτικής γονιμοποίησης (IVF) σε διάστημα τριών ετών στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανεξαρτήτως αν τα ωάρια ήταν φρέσκα ή κατεψυγμένα, η μεταφορά ενός εμβρύου επίσης αύξανε τις πιθανότητες υγιούς κύησης και γέννας, συγκριτικά με την εμφύτευση δύο ή περισσότερων εμβρύων.

«Ενθαρρύνουμε γιατρούς και ασθενείς να επικεντρώνονται στην επίτευξη μιας υγιούς κύησης και ενός υγιούς νεογνού και όχι απλώς στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, καθώς αυτό δεν είναι αρκετό», σημειώνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr