Λάδι στην ισπανική φωτιά ρίχνει ο Κάρλες Πουτζδεμόντ μετά την απόφασή του να μην παραστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του θα ζητήσει να καταθέσει από το Βέλγιο όπου βρίσκεται αφότου κατηγορήθηκε από την Μαδρίτη για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείρηση πόρων. Η δήλωση από την πλευρά του Πουτζδεμόντ φτάνει μετά την ανακοίνωση του Ισπανικού Δικαστηρίου περί κλήτευσης του πρώην καταλανού πρόεδρου και 13 καθαιρεθέντων μελών της κυβέρνησής του, την Πέμπτη.

«Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και εγώ πρότεινα να του πάρουν κατάθεση από εδώ στο Βέλγιο. Είναι δυνατόν, είχα κατά το παρελθόν υποθέσεις σαν κι αυτήν κι ο ύποπτος είχε ανακριθεί στο Βέλγιο» είπε ο βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρτ στο TV3.

Το δικαστήριο της Ισπανίας γνωστοποίησε, πριν από ένα 24ωρο, ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του Πουτζδεμόντ και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

Ο πρώην καταλανός πρόεδρος μπροστά σε πλήθος κόσμου, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, δήλωσε ότι θα επιστρέψει αμέσως στην πατρίδα του εάν υπάρξει κάποια εγγύηση για δίκαιη δικαστική διαδικασία.

Αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για το διάστημα παραμονής του στο Βέλγιο, λέγοντας πως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Στις Βρυξέλλες υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις για δικαιώματα» ανέφερε.

«Εάν η οι ισπανικές αρχές εγγυηθούν σε όλους μας, και συγκεκριμένα σε μένα, ότι θα ξεκινήσουν μια δημοκρατική διαδικασία, με τον διαχωρισμό των εξουσιών που έχουμε στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών εθνών, τότε θα επιστρέψουμε» τόνισε.

«Ο Πουτζδεμόντ δεν ήρθε στο Βέλγιο με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας μας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι ο καταλανός πρώην πρόεδρος θα αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ.

«Η βελγική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ενθαρρύνει τον κ. Πουτζδεμόντ να έρθει στο Βέλγιο», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ενώ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι ο Πουτζδεμόντ δεν απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr