Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis Care & Research.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν για ΧΑΠ, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση, χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στις αρθρώσεις του σώματος, συνοδεία πόνου και οιδήματος. Στην ΧΑΠ περιλαμβάνονται παθήσεις όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η δύσπνοια, ο βήχας, ο συριγμός και η πίεση στο στέρνο. Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης της αναπνευστικής πάθησης.

Οι καναδοί ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 24.600 άτομα από την επαρχεία της Βρετανικής Κολομβίας που είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα, την περίοδο 1996-2006. Και τα συνέκριναν με πάνω από 25.000 άτομα από τον γενικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες κινδύνου που ενδεχομένως να αύξαναν τον κίνδυνο πνευμονοπάθειας.

«Τα ευρήματά μας είναι καινοτόμα επειδή μόλις πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στην εκδήλωση της ΧΑΠ και οι γιατροί που έχουν ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Ντάιαν Λακαϊλ.

Και προσθέτει ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη ελέγχου της φλεγμονής με απώτερο στόχο της πλήρη εξάλειψή της με τα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα που υπάρχουν για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τέλος, σημειώνει ότι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει είναι σε εγρήγορση για τον εντοπισμό των πρώιμων ενδείξεων της ΧΑΠ, ώστε με τις κατάλληλες εξετάσεις η νόσος να διαγιγνώσκεται έγκαιρα, πριν εδραιωθούν μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr