Χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση και με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει εν όψει της επικείμενης ομιλίας του καταλανού προέδρου στο κοινοβούλιο της περιφέρειας, ματαιώθηκε το διάγγελμα που θα απηύθυνε ο Κάρλες Πουτζδεμόντ. Η ομιλία ήταν προγραμματισμένη για τις 14:30 τοπική ώρα. Νωρίτερα, πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο Πουτζδεμόντ θα προχωρούσε σε επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη.

Στο μεταξύ,σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, η κυβέρνηση της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων, από την πλευρά του, μετέδωσε ότι ο Πουτζδεμόντ πρόκειται να ανακοινώσει στην ομιλία του, κατά τις 17:30 τοπική ώρα (18.30 ώρα Ελλάδας), πρόωρες εκλογές.

Αναβρασμός επικρατεί στην περιφέρεια, με την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC)να διαμηνύει – σύμφωνα με πηγή της τοπικής κυβέρνησης – ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ο Πουτζδεμόντ προκηρύξει εκλογές.

Για παραβίαση του Συντάγματος από την Ισπανία μιλά ο Πουτζδεμόντ


Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ υποστήριξε σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία πως τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Ο Πουτζδεμόντ διαβεβαιώνει σ’ αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ