Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη οι έφηβοι σήμερα κοιμούνται λιγότερο τα βράδια από τις προηγούμενες γενιές και ο ένοχος γι’ αυτό είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν μπει στη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine.

Οι ειδικοί απανταχού στον πλανήτη συμφωνούν ότι τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται εννέα ώρες ύπνο κάθε βράδυ ώστε να είναι παραγωγικά. Ανεκαρπής θεωρείται ο ύπνος όταν διαρκεί λιγότερο από επτά ώρες.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Τζην Τουεντζ, σε συνεργασία με ειδικούς από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, μελέτησαν στοιχεία από δύο εθνικές μελέτες διαρκείας στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά 360.000 έφηβοι. Στη μια μελέτη μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είχαν ερωτηθεί πόσο συχνά κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες, και στην άλλη πόσες ώρες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο κάθε βράδυ τις ημέρες που είχαν σχολείο μαθητές Λυκείου.

Η συνδυαστική ανάλυση έδειξε ότι το 40% των εφήβων το 2015 κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, δηλαδή 58% περισσότεροι από το 1991 και 17% περισσότεροι από το 2009.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρόνο ξόδευαν οι έφηβοι στο διαδίκτυο, τόσο λιγότερο κοιμόντουσαν. Τα παιδιά που ήταν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο πέντε ώρες την ημέρα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην κοιμούνται αρκετά, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν ξόδευαν περισσότερο από μια ώρα την ημέρα στο διαδίκτυο.

Από το 2009 και έπειτα η χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες άρχισε να αυξάνεται απότομα. Και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αύξηση ευθύνεται για το 17% διαφορά μεταξύ 2009 και 2015 στο ποσοστό των εφήβων που κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά ώρες.

«Όχι μόνο η χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών κλέβει ώρες ύπνου, αλλά το φως που εκπέμπουν οι οθόνες παρεμβαίνει στον φυσιολογικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης», αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr