Ο συνδυασμός αερόβιας γυμναστικής και γιόγκα ενδεχομένως να είναι επωφελής για τα άτομα με καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο διεξάγεται παράλληλα με το συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας Μέσης Ανατολής, στο Ντουμπάι.

Στη μελέτη που έκανε επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Hridaya Ganesha Sunil Memorial στην Τζαϊπουρ της Ινδίας έλαβαν μέρος 750 παχύσαρκοι καρδιοπαθείς με διαβήτη τύπου 2. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα 255 ατόμων έκανε αερόβια γυμναστική, 240 έκαναν γιόγκα και οι υπόλοιποι 285 έκαναν και τα δύο είδη άθλησης.

Και στις τρεις ομάδες προέκυψαν βελτιώσεις στους παράγοντες καρδιακής νόσου μετά τη συμμετοχή των εθελοντών στα προγράμματα άθλησης για έξι μήνες.

Η αρτηριακή πίεση μειώθηκε εξίσου στις ομάδες που έκαναν είτε μόνο αερόβια άσκηση, είτε μόνο γιόγκα. Επίσης αυτές οι ομάδες είχαν όμοιες βελτιώσεις ως προς την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Ακόμα, το σωματικό βάρος και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν εξίσου στις δυο ομάδες.

Όμως, τα άτομα που έκαναν ταυτόχρονα γιόγκα και αερόβια γυμναστική είχαν δύο φορές μεγαλύτερες μειώσεις στους προαναφερόμενους δείκτες, από τις άλλες δύο ομάδες. Επίσης είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία και την ικανότητα άθλησης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr