«Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή, αφήνοντας πίσω όσα την έφεραν στην κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον. Τόνισε ότι «η είσοδος στη νέα εποχή δεν θα ήταν εφικτή, αν η Ελλάδα συνέχιζε στον ίδιο δρόμο με 4,5 χρόνια πριν» και υπογράμμισε ότι στόχος δεν ήταν να τεθεί η Ελλάδα εκτός των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε ότι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποδείχθηκαν λανθασμένες, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της εγκυρότητας του Ταμείου. Δήλωσε, ωστόσο, ικανοποιημένος που ακούει το ΔΝΤ να διαμηνύει ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα αλλά ρύθμιση χρέους.

Ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική, καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, μεταφορικό κόμβο, «ενώ η ναυτιλία κι ο τουρισμός μας ανθούν και η χώρα εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή».

»Ήρθε η ώρα να εμπιστευτείτε την Ελλάδα. Χαίρομαι που και ο κ. Τραμπ προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει αυτό το μήνυμα», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα «δεν είναι θέλγητρο μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για επενδύσεις».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την τελευταία διετία έχει αναπτυχθεί μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Είπε ότι η Ελλάδα προωθεί ισχυρή συνεργασία άμυνας με τις ΗΠΑ, όπως στην προσφυγική κρίση και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, αλλά και ότι η χώρα μας είναι χρήσιμος σύνδεσμος για να προλειανθεί ο διάλογος με τον αραβικό κόσμο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ζητεί δίκαιη και βιώσιμη λύση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.

Για τα F- 16: Το ποσό δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά

Σε ερώτηση που ακολούθησε σχετικά με το θέμα των αμυντικών δαπανών και την αναβάθμιση των F-16, απάντησε ότι θα ήθελε να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζε «αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα F-16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Άμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνική πλευρά.

Στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει ότι θα ληφθούν καλύτερες αποφάσεις για το χρέος. Τόνισε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί το 80% των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου , ο πρωθυπουργός είπε ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. «Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.

«Θα ξεμπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό»

Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό, εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα «ξεμπλοκάρει», με τις εργασίες να ξεκινούν πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις με αφορμή την περίπτωση της Eldorado, ο κ.Τσίπρας επεσήμανε ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είπε ότι πολλές φορές είναι απρόβλεπτη, φαίνεται επιθετική και έχει εσωτερικά προβλήματα, αλλά παράλληλα έχει και έναν σεβαστό ρόλο στην περιοχή.

in.gr