Μία χρήσιμη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, κυριολεκτικά θα μπορεί να σώσει ζωές καθώς θα βοηθά να βρούμε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν πού υπάρχουν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AED) ώστε να έχει πιθανότητα να σωθεί κάποιος που έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Με σύνθημα «Κυνηγήστε Απινιδωτές, όχι Πόκεμον», ο οργανισμός Kids Save Lives-Τα παιδιά σώζουν ζωές είχε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της εφαρμογής που θα φέρει τους πολίτες κοντά στο υπάρχον δίκτυο απινιδωτών της Ελλάδας, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν εύκολα να βρουν το στίγμα του κοντινότερου μηχανήματος και να οδηγηθούν σε αυτό μέσω GPS.

Την εφαρμογή αναπτύσσει η εταιρεία Dreamlab Technologies, ενώ μέχρι την ολοκλήρωσή της θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει χρήση του δικτύου απινιδωτών μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.kidssavelives.gr.

Πατώντας με τον κέρσορα πάνω στον χάρτη των απινιδωτών, μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες, όπως το ακριβές στίγμα του, το τηλέφωνο του υπεύθυνου, εάν το μηχάνημα είναι λειτουργικό, και στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αυτόν.

«Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 300-400 απινιδωτές. Είμαστε πολύ χαμηλά, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία που διαθέτει πάνω από 20.000. Το ευχάριστο είναι ότι βοηθήσαμε να τοποθετηθούν οι πρώτοι τέσσερις απινιδωτές σε ελληνικά σχολεία και άλλοι 25 σε χωριά, γυμναστήρια και δημόσιους χώρους», εξηγεί ο πρόεδρος του Kids Save Lives-Τα παιδιά σώζουν ζωές, διευθυντής σεμιναρίων βασικής υποστήριξης ζωής και διασώστης ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, Αναστάσης Στεφανάκης.

Κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς (Restart a Heart Day) και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή, πάνω από 700 μαθητές και φοιτητές εκπαιδεύτηκαν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος της εκδήλωσης ήταν να σταλεί το μήνυμα ότι πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μίας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά που θα γίνουν οι διασώστες του αύριο, το κάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Δανία από το 1995 και είδαν ότι μέσα σε λίγα χρόνια τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά των ανθρώπων που επιστρέφουν στη ζωή (το 60%). Όχι από εμάς τους υγειονομικούς, αλλά από τους παρευρισκόμενους πολίτες», τονίζει ο κ. Στεφανάκης και υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό η εκπαίδευση μαθητών στην ΚΑΡΠΑ να ενταχθεί υποχρεωτικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής (περίπου 5%), σύμφωνα με έρευνα της Eureca One ανάμεσα σε 27 χώρες.

«Μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαμε 5-6 ανακοπές μαθητών και καθηγητών σε σχολεία. Κανένας από αυτούς δεν επιβίωσε. Όσο γρήγορο και να είναι το ασθενοφόρο, ο χρόνος αναμονής πάντα ξεπερνά τα πρώτα κρίσιμα 3-5 λεπτά για να έχουμε τουλάχιστον 50% πιθανότητες να επιβιώσει ένας άνθρωπος», σημειώνει ο κ. Στεφανάκης.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2007 είναι υποχρεωτική η ύπαρξη απινιδωτή, όπου συναθροίζονται πάνω από 150 άτομα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ