Στη Βρετανία με την τεράστια τραπεζική παράδοση και το επίσης τεραστίων διαστάσεων χρηματοοικονομικό κέντρο που ευδοκιμεί στο Λονδίνο, γνωστό και ως City, ο διευθύνων σύμβουλος της Financial Conduct Authority (FCA) Άντριου Μπέιλι μιλώντας την Κυριακή στο BBC αισθάνθηκε την ανάγκη να προειδοποιήσει για τη «μεγάλη συσσώρευση χρεών από νέους ανθρώπους», οι οποίοι «αν δεν δανειστούν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ζωής».

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής του κλάδου παροχής υπηρεσιών στη Βρετανία αποκάλυψε ότι προσωπικώς «δεν του αρέσουν» κάποια ακριβά δανειακά σχήματα. Κι αυτό επειδή οι δανειολήπτες αλλά και οι δανειστές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι στο μέλλον τα επιτόκια ίσως ανέβουν σε επίπεδα που θα καθιστούν την πίστωση μη υποφερτή και εξυπηρετήσιμη.

Ο Άντριου Μπέιλι δεν έκρυψε ότι η εποπτική αρχή έχει αναλάβει δράση για να περιορίσει τον μακροπρόθεσμο δανεισμό μέσω πιστωτικών καρτών, όπως επίσης και τον πανάκριβο βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Η FCA μελετά επίσης το ζήτημα της τόσο διαδεδομένης χρηματοδοτικής μίσθωσης, που αναγκάζει πολλούς νέους να πληρώνουν υψηλότατα επιτόκια για να αποκτήσουν, κάποτε, αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι, ας πούμε, οι λευκές συσκευές. Κινδυνεύει, δηλαδή, κάποιος να πληρώνει επί μία δεκαετία ένα πλυντήριο ρούχων και όταν το ξεχρεώσει «χρυσό», η συσκευή να είναι για πέταμα.

Τα υψηλά ιδιωτικά χρέη των καταναλωτών δεν συνιστούν κρίση με τη μακροοικονομική έννοια, αλλά δημιουργούν στους δανειολήπτες συνθήκες μιας καταθλιπτικής οικονομικής ασφυξίας. Πολλοί απ’ αυτούς ήδη ζητούν τη βοήθεια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλες δομές διαχείρισης χρεών. Ο Μπέιλι επισκέφθηκε προσωπικώς τέτοιες δομές. Και εκείνο που διαπίστωσε είναι ότι «υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις χρέους στην κοινωνία». Και οι συγκεντρώσεις αυτές αφορούν τις νεαρές ηλικίες.

Ο επικεφαλής της FCA τόνισε ότι «υπάρχει μια σαφής απόκλιση πλούτου και εισοδημάτων μεταξύ των νέων και αυτή η απόκλιση αντανακλά τα χαμηλά επίπεδα του πραγματικού εισοδήματος στη Βρετανία και τα χαμηλά επίπεδα κατοχής περιουσιακών στοιχείων». Αυτό σημαίνει ότι πολλοί υπερχρεωμένοι νέοι στατιστικά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμα κι αν έχουν δυο ζωές για να δουλέψουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της FCA, ο ιδιωτικός δανεισμός αυξάνεται με ρυθμό 10% ετησίως στη Βρετανία. Πρόκειται για χρέη που έχουν συσσωρευθεί από «μη ασφαλή δανεισμό»μέσω πιστωτικών καρτών, από δανειακά σχήματα απόκτησης αυτοκινήτου, από προσωπικά καταναλωτικά δάνεια και από υπεραναλήψεις. Και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, τα καταναλωτικά χρέη (σημειωτέον ότι απ’ αυτά εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια) ξεπέρασαν πλέον τα 200 δισ. στερλίνες (225 δισ. ευρώ) και πλησιάζουν επίπεδα στα οποία μόνο κατά την χρηματοπιστωτική κρίση (και κρίση ακινήτων στη Βρετανία) είχαν φθάσει.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Αλέξανδρου Καψύλη στο Βήμα…

in.gr