Οι συνθήκες φαίνεται να ευνοούν τον Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της χώρας του.
Οι αντιδράσεις κατά των μεταρρυθμίσεων αυτών που θέλει να περάσει ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες χάρη στην τακτική που ακολουθεί, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters. Βασικός παράγοντας που έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη δημιουργία μεγάλων αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας φρόντισε να επικοινωνήσει από νωρίς τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει, προειδοποιώντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τα σωματεία, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που βγαίνει στους δρόμους είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ πιο αποδυναμωμένα εμφανίζονται και τα ίδια τα σωματεία.
Πλέον ο Μακρόν αναμένεται να ξεκινήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς νέες διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά για τη μείωση παροχών σε ανέργους. Ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων κάνοντας πιο εύκολες τις απολύσεις, με το σκεπτικό ότι με τον τρόπο αυτό γίνονται πιο εύκολες και οι προσλήψεις.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2015 και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι οι ώρες απεργιών εκείνη τη χρονιά έφταναν μόλις το ένα πέμπτο των ωρών απεργιών που καταγράφονταν τη δεκαετία του ’90. Είναι επίσης πολύ λιγότερες από τις μαζικές απεργίες της δεκαετίας του ’80.
Η μείωση της συμμετοχής πολλών εργαζομένων σε μαζικές απεργίες, και ιδιαίτερα σε απεργίες του δημοσίου, ξεκίνησε από το 2007. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε περάσει νόμο ώστε να μην κατεβάζουν κυριολεκτικά ρολά όλες οι υπηρεσίες όταν γίνεται μια γενική απεργία, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Για παράδειγμα, ο Σαρκοζί είχε αναγκάσει τα συνδικάτα των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές να εγγυώνται ότι σε περίοδο απεργιών θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ώστε να γίνονται δυνατές κάποιες από τις μετακινήσεις αυτές.

Γιώργος Κανελλόπουλος

in.gr