«Εφηβεία: Νέοι εν κινδύνω – Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια – Ο ρόλος του υποστηρικτικού πλαισίου», είναι το θέμα ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής (10:00) στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (Καραΐσκου 104, Πειραιάς).

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, η Παιδιατρική Κλινική και το Ιατρείο Εφηβικής Ιατρικής του ΓΝΠ Τζάνειου, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο Σύλλογος «Γλάροι Αιγαίου» και το Σωματείο «Διόνυσος», ενώ τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιώς και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η επίδραση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και εξελίσσονται οι έφηβοι είναι καταλυτική. «Ως φυσικοί συλλέκτες» εμπειριών είναι επιρρεπείς στο να αναζητούν και να δοκιμάζουν καινούργιες καταστάσεις, να αναλαμβάνουν δράσεις τις οποίες πολλές φορές δεν μπορούν να διαχειριστούν εντός ορίων ασφαλείας, ειδικά υπό την επίδραση εξωτερικών πιεστικών παραγόντων (συνομήλικοι, διαδίκτυο). Οι συμπεριφορές αυτές «αυξημένου ρίσκου» δρουν καθοριστικά και προβληματικά στη διαμόρφωση υγιούς και ασφαλούς πλαισίου το οποίο είναι απαραίτητο για τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή.

«Επιδιώκουμε να προσθέσουμε ένα «δυναμικό λιθαράκι» στη δόμηση ενός συνεκτικού και προφυλακτικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των εφήβων», αναφέρουν οι διοργανωτές. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων και την οδική ασφάλεια, τα όρια της ελευθερίας, τους κινδύνους που προκύπτουν από τις «υπερβολές» στην διατροφή, τον αθλητισμό, τους κάθε λογής εθισμούς. Επιπλέον, θα ασχοληθούν και με τον ρόλο της δικαιοσύνης και της διαμεσολάβησης στην προαγωγή της υγιούς και ασφαλούς διαβίωσης των εφήβων.

in.gr