Δύο αμερικανικές εταιρείες έχουν χτυπήσει τη πόρτα της ΔΕΠΑ για να της πουλήσουν ποσότητες σχιστολιθικού αερίου.

Πρόκειται για μεγάλους παίκτες που έχουν βολιδοσκοπήσει την εταιρεία, στο πλαίσιο του μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού που πρόκειται να προκηρύξει η εταιρεία για το μακροχρόνιο προγραμματισμό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εγχώριας αγοράς, με προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου (LNG).

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, το θέμα τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς για αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα με επενδυτικές ευκαιρίες για συνεργασίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, που θα πάρει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός κατά το αυριανό του ταξίδι στις ΗΠΑ.

Ο διαγωνισμός που αποφάσισε η ΔΕΠΑ γίνεται στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού της με επιπλέον ποσότητες αερίου για την περίοδο 2018 – 2020. Στο διαγωνισμό θα κληθούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, εκτός από αμερικανικές, και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες.

Στην πράξη, ο διεθνής αυτός διαγωνισμός για την προμήθεια LNG μπορεί να ανοίξει το δρόμο εισόδου αμερικανικών εταιριών στην ελληνική αγορά, πάντα στα πλαίσια των όρων του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

Το περασμένο πάντως χειμώνα, όταν και αυξήθηκε η ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών, η ΔΕΠΑ είχε κάνει πρόσθετες εισαγωγές LNG από την Αλγερία.

Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν την Ελλάδα σαν μια πλατφόρμα για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ενέργεια, και όχι πάντως ως βασικό επενδυτικό προορισμό.

Θεωρείται βέβαιο, επομένως, ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα επαναλάβουν προς τον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον τους για τον κάθετο ελληνο-βουλγαρικό άξονα (IGB), όπως και για τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως συχνά πυκνά κάνει στις ομιλίες του ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Γιώργος Φιντικάκης

in.gr