Οι καπνιστές, που είναι παχύσαρκοι και κάνουν καθιστική ζωή κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό να εκδηλώσουν σήψη, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Επιστημονική ομάδα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, μελέτησε τους αιτιολογικούς παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση της σήψης, μιας επικίνδυνης αιματολογικής λοίμωξης που αυξάνει πάνω από 20% τον κίνδυνο θανάτου από λοίμωξη. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, παγκοσμίως, πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από σήψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 ασθενείς που είχαν εκδηλώση σήψη στη Νορβηγία. Διαπίστωσαν ότι, το κάπνισμα, συνδυαστικά με την παχυσαρκία και έναν ανενεργό τρόπο ζωής ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη συγκεκριμένη αιματολογική λοίμωξη. Τα άτομα που είχαν και τους τρεις παράγοντες κινδύνους είχαν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο σήψης, συγκριτικά με κάποιον που δεν κάπνιζε και είχε φυσιολογικό βάρος.

Σε ότι αφορά την παχυσαρκία ειδικά, τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος 30-35 είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο σήψης.

Το κάπνισμα από μόνο του αύξανε κατά 50% τον κίνδυνο και η καθιστική ζωή σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο σήψης, εν αντιθέσει με άτομα που ήταν σωματικά δραστήρια τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα.

Βέβαια, οι παχύσαρκοι ήταν αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από σήψη. Εκείνοι με ΔΜΣ 40 και πάνω είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από την αιματολογική λοίμωξη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr