Αν και τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που εκδηλώνουν τέτοια επεισόδια έχουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Ραλφ Σακκο, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 922.000 άτομα που είχαν νοσηλευθεί για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2004-2014.

Το ποσοστό των ασθενών που είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου είχε αυξηθεί από 88% το 2004 σε 95% το 2014.

Για τους ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί για εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια της 10ετους μελέτες, η υπερχοληστερολαιμία είχε υπερδιπλασιαστεί, από 29% σε 59%, και το ποσοστό του διαβήτη είχε ανέβει από 31% σε 38%.

Επιπλέον, τα ποσοστά υπέρτασης από 73% είχαν ανέβει στο 84% και η συχνότητα της κατάχρησης ουσιών είχε διπλασιαστεί από 1,4% σε 2,8%. Επίσης, η νεφρική ανεπάρκεια αυξανόταν κάθε χρόνο κατά 13% και η οικοδόμηση πλάκας στις καρωτιδικές αρτηρίες αυξανόταν κατά 6% κάθε χρόνο.

«Ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όμως, έχουν αυξηθεί οι παράγοντες κινδύνου. Και δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση. Ίσως οι γιατροί να γίνονται καλύτεροι στη διάγνωση των παραγόντων κινδύνων ή απλά παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν ρόλο. Και σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα», σχολιάζει ο Δρ Σακκο.

Και τονίζει ότι είναι ιδιαίτερως ανησυχητική η αύξηση της συχνότητας της κατάχρησης ουσιών προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης και της χοληστερόλης, διότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες σε περίπτωση απόκλισης από τις φυσιολογικές τιμές. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τη συμβολή της διατροφής και της γυμναστικής».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr