Αν αναρωτιέστε αν το φύλο του χειρουργού παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα μιας επέμβασης, καναδοί ερευνητές απαντούν ότι κάνει μικρή διαφορά. Ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες δεν εμφανισαν περισσότερες επιπλοκές ή μετεγχειρητικά προβλήματα από εκείνους που χειρουργήθηκαν από άνδρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον Δρ Ρατζ Σατκουνασιβαμ, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία για 104.600 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε 25 διαφορετικές συχνές χειρουργικές επεμβάσεις από 3.314 χειρουργούς (774 γυναίκες και 2.540 άνδρες) την περίοδο  2007-2015.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από γυναίκες, είχαν ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν τις επόμενες 30 μέρες μετά την επέμβαση σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση από άνδρες χειρουργούς.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έγινε πιο πιστή εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών ή καλύτερης επικοινωνίας γιατρού-ασθενή και πιο ασθενοκεντρικής φροντίδας.

Επίσης, δεν υπήρχαν διαφορές όσον αφορά την πιθανότητα επανεισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο ή τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Ενώ δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά, όσον αφορά το φύλο του χειρουργού, στους ασθενείς που είχαν εισαχθεί επειγόντως για εγχείρηση χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιλογής γιατρού.

Σε σχόλιό τους στο BMJ οι Κλερ Μαρξ και Ντέρεκ Aλντερσον του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Μ. Βρετανίας επισημαίνουν ότι αν και η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την ικανότητα και την ασφάλεια των γυναικών χειρουργών, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, είναι απίθανο το φύλο να παίζει ρόλο στην έκβαση ενός χειρουργείου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr